Societat

Forçats a anar-se'n dels seus països

Tots el migrants, sigui quina sigui la raó de la marxa, tenen el dret de ser acollits

Fa anys que moltes persones cerquen refugi entre nosaltres

Tot i que cada vegada apareix amb menys intensitat en els mitjans, el que s'ha anomenat “crisi dels refugiats” continua essent una preocupació de primer ordre per a les entitats d'ajuda humanitària. Des que va començar l'èxode massiu de Síria i d'altres països en conflicte cap a Europa, Càritas ha treballat en quatre línies: acolliment i integració, incidència i sensibilització, acció humanitària i enfortiment del treball en xarxa.

Des del principi s'ha difós la campanya Migrants amb drets, per aconseguir que la nostra societat d'acollida s'adoni que la “crisi” és el resultat de la política exterior europea centrada en el control de fronteres i que les persones que estan arribant són, com nosaltres, subjectes de drets, en particular del dret d'anar-se'n del propi país i del dret d'obtenir asil en un altre. La paraula refugiats no apareix en la campanya perquè, si bé la legislació actual protegeix de manera diferent les persones que se'n van del seu país per motius com la guerra o la persecució i les que ho fan per motius econòmics o de recerca d'oportunitats i de futur, la realitat és que les unes i les altres es troben forçades a anar-se'n, i les unes i les altres tenen dret de ser acollides per poder viure amb dignitat. Migracions forçades és com millor es descriu el que està passant al nostre món, i remarca que hi ha unes causes que les motiven, sobre les quals caldrà incidir per resoldre-ho.

Càritas fa molt de temps que atén persones que venen d'altres llocs per motius diversos, perquè fa temps que s'estan produint migracions forçades, no només a través de la frontera est d'Europa, sinó també de la frontera sud, a través de vols regulars, etc. Fa temps que hi ha persones que busquen refugi, entre nosaltres, tot i que potser no ens n'havíem adonat. I aquesta feina d'acollida, de sensibilització i d'incidència política, Càritas la fa també en xarxa amb altres entitats. L'acció d'aquests grups més amplis, on se sumen esforços dels uns i els altres, és també l'acció de Càritas, i ens en sentim part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.