Societat

desallotjament

Can Sanpere evita el desallotjament

Dues-centes persones s'hi van concentrar per donar suport al col·lectiu

La plataforma que ocupa l'antiga fàbrica de Premià de Mar va anunciar que la propietat, Núñez i Navarro, vol obrir negociacions

L'antiga fàbrica de Can Sanpere de Premià de Mar va evitar ahir el desallotjament de la vintena de col·lectius que l'ocupen des de fa quatre anys. Des de primera hora del matí dues-centes persones –veïns i col·lectius de dins i fora del municipi– es van concentrar davant les dependències fabrils, situades al centre de Premià de Mar, per lluitar “de manera activa però pacífica” i evitar el desallotjament. Prèviament, dijous al vespre, una trentena de membres del col·lectiu es van tancar a la fàbrica per passar-hi la nit. El desallotjament de la finca estava previst per a tres quarts de deu del matí, però durant les hores prèvies es van anar estenent els rumors sobre si finalment l'acció s'acabaria duent a terme o no. Els ànims dels concentrats, però, no van defallir, amb consignes com “Can Sanpere és del poble”.

Finalment, i quan passaven uns minuts de dos quarts de deu del matí, una portaveu de la plataforma va anunciar que s'havia suspès el desallotjament, fet que va motivar una riuada d'emocions entre els concentrats, que més tard van rebre amb abraçades els membres del col·lectius que s'havien atrinxerat dins les dependències fabrils. Després, tots els concentrats van baixar fins a la plaça de l'Ajuntament, on van demanar a crits la dimissió de l'alcalde, Miquel Buch (CiU). Entre els que durant el matí es van acostar fins a Can Sanpere per donar suport als concentrats es va veure la senadora d'En Comú Podem Maria Freixanet i els diputats de la CUP al Parlament Carles Riera i Gabriela Serra, a més de regidors premianencs de la Crida i ICV-EUiA.

Futur obert

Tal com van explicar membres de la plataforma que agrupa els col·lectius de Can Sanpere –que demanen que l'espai sigui 100% públic–, la noticia de la suspensió dels desallotjament els va arribar pel seu advocat via telefònica. “Ens han confirmat que el secretari judicial ha aixecat l'ordre de desallotjament deixant-lo sense efecte”, va comentar Ester Méndez. A més, la mediadora va explicar que la propietat de la fàbrica, la constructora Núñez i Navarro, els va anunciar la intenció d'establir-hi negociacions. “Estem molt emocionats, hem vist que la lluita popular ha donat els seus fruits”, va manifestar Xavi Álvarez, un dels portaveus del col·lectiu, que no va dubtar a carregar contra el govern municipal (CiU i PSC). “Ha arribat un moment en què l'Ajuntament no ha volgut negociar per un Can Sanpere 100% lliure, públic i verd”, va dir.

Álvarez va admetre que “ara tot està molt obert”, però va assegurar que “fer ara un desallotjament és un contrasentit quan ja hi ha negociacions obertes entre la propietat i el govern” sobre Can Sanpere. El portaveu també va criticar el govern per “no haver complert el mandat de la consulta feta fa tres anys i no haver fet res per expropiar Can Sanpere”. Per la seva banda, l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU), va rebatre els arguments sobre el suposat incompliment de la consulta popular. “No hi ha res que ho demostri”, va exclamar l'alcalde, que hi va afegir que “l'Ajuntament continua treballant per complir el mandat de la consulta”, tot i admetre que “potser sí que s'està desenvolupant amb un cert retard”. “Continuarem negociant amb la propietat i, si no, executarem l'expropiació, però sense hipotecar-nos”, va indicar Buch, que va defensar que “el govern sempre ha intentat buscar solucions” per fer front a tot el procés de Can Sanpere.

Pel que fa a l'opció proposada per l'Ajuntament, mitjançant la publicació d'un pamflet fa unes setmanes, on s'assenyalava la possibilitat que una part de l'espai –un 10%– pugui ser construït per fer una part petita d'edificació amb la condició d'alliberar amb el mínim cost possible l'altre 90%, Buch va desvelar que “enlloc diu que aquest edifici hagi de ser privat”. Aquest pamflet també estimava el cost de tot el procés en 12 milions d'euros, en lloc dels quatre que s'havien pressupostat el 2014, quan es va fer la consulta.

Pel que fa al període de negociacions obert ara entre la propietat i la plataforma, l'alcalde va manifestar que veu lògic que només sigui a dues bandes: “Es tracta d'un problema entre un privat i una gent que ocupa la seva propietat.” Tot i aquesta consideració, Buch no va tancar la porta a la incorporació del consistori. Finalment, la plataforma va convocar una concentració festiva a les vuit del vespre davant l'ajuntament per celebrar la suspensió del desallotjament on van concentrar-se cap a 150 persones.

LES FRASES

Ha arribat un moment en què l'Ajuntament no ha volgut negociar per un Can Sanpere 100% lliure, públic i verd
Estem molt emocionats, hem vist que la lluita popular ha donat els seus fruits
Xavi Álvarez
portaveu de Can Sanpere
Continuarem negociant amb la propietat i, si no, executarem l'expropiació, però sense hipotecar-nos
El govern de Premià de Mar sempre ha intentat buscar solucions per a Can Sanpere
Miquel Buch
Alcalde de Premià de Mar

Quatre anys d'espai autogestionat

L'antiga fàbrica de Can Sanpere, de 9.500 metres quadrats, va tancar la seva activitat el 1998, i el 2004 Núñez y Navarro la va comprar. Fa tres anys que les instal·lacions estan ocupades per diferents col·lectius, que hi han desplegat un gran ventall d'activitats obertes a tothom. Jocs de rol, una pista de futbol sala, grups de balls de saló i de dansa africana, una emissora de ràdio independent i, fins i tot, classes de reforç escolar són només algunes d'aquestes iniciatives que hi han tingut lloc. El 2014 l'Ajuntament va organitzar una consulta popular en què el 80% dels vots va donar suport a l'opció de l'expropiació per convertir la fàbrica en zona verda i equipaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia