Societat

Manresa eliminarà els últims símbols franquistes

Encara queden 148 plaques feixistes amb el jou i les fletxes a la via pública

Les col·locava el Ministerio de la Vivienda en blocs de pisos protegits

Passat l'estiu, Manresa no tindrà cap símbol feixista a la via pública. L'Ajuntament retirarà durant els mesos de juny i juliol les 148 plaques franquistes que queden a les façanes d'alguns edificis que van ser construïts durant el règim sota la protecció del Ministerio de la Vivienda.

En l'inventari que es va fer el 2003 sobre tots els símbols que quedaven d'aquella època a la ciutat, es van comptabilitzar més de 300 plaques d'aquest tipus, la meitat de les quals s'han pogut retirar al llarg dels anys gràcies al consentiment dels propietaris, fins ara necessari. Recentment, però, ha aparegut una nova normativa introduïda en la llei 18/2007, del dret a l'habitatge, que fixa un termini d'un any –a comptar des del 31 de març del 2017– perquè els propietaris retirin les plaques d'edificis que han deixat de tenir la qualificació de protegits. Segons la normativa, no fer-ho pot ser sancionable.

La regidora de Cultura de Manresa, Anna Crespo, va explicar ahir que de les 148 comunitats de veïns que mantenen la placa a la façana, només 51 han donat la seva autorització a la retirada, les altres 97, no: “Per fi podem procedir a treure-les sense permís dels amos. De totes maneres, hem enviat notificacions a tots els propietaris per si n'hi ha algun que vol retirar ell mateix la placa en el termini d'un mes. Si no, a partir del juny serà la brigada municipal qui s'encarregarà de treure-les totes”, va detallar.

Crespo va anunciar l'acció del consistori en una roda de premsa duta a terme al Museu Comarcal de Manresa, on es dipositaran les 148 plaques per tal que esdevinguin “un material històric útil contra l'oblit i per l'educació per la pau, el respecte a les persones i la llibertat”. La regidora, visiblement satisfeta amb la notícia –“avui és un dia molt esperat”, va dir tot just començar–, va comentar que es donarà una nova dimensió artística a les plaques però encara no se sap quina. Hi ha deu models inventariats de la placa, però només s'hi poden apreciar lleugers canvis en el format del text, no tant en l'aspecte. En quasi totes s'aprecia l'anagrama franquista del jou i les fletxes, que va ser el símbol de la distinció militar de més rang atorgada durant el franquisme.

Crespo va valorar que aquestes peces “no han de ser en el projecte de memòria històrica de Manresa per respecte a les víctimes dels feixismes i totalitarismes, contra els quals lluita aquest consistori”. “Ara queda seguir treballant per retirar els mèrits atorgats durant el franquisme a manresans”, va dir. En el marc del programa municipal de memòria històrica, aquesta actuació se suma a les realitzades el 2008 i el 2009, quan es va retirar la medalla d'or de la ciutat atorgada a Franco, es va canviar el nom dels carrers Bisbe Perelló i Alcalde Montardit pels de Maria Aurèlia Capmany i Maternitat d'Elna, i també es van retirar les plaques franquistes del cementiri, així com l'escut de la façana de l'edifici de Correus.

LA FRASE

Les plaques no han de ser en el projecte de memòria històrica perquè recorden temps foscos
Anna Crespo
regidora de cultura de manresa
21.05.01
El ple va aprovar per primer cop
sol·licitar la retirada de les antigues plaques del Ministerio de la Vivienda

Setze anys per fer net de tota la simbologia feixista

La sol·licitud de retirada de les plaques del Ministerio de la Vivienda ja es va aprovar per ple el maig del 2001. Des de llavors han estat diverses les campanyes que han perseguit l'objectiu de fer net de tota simbologia franquista. El 2003, després de fer l'inventari, es van retirar algunes plaques. El 2006 i el 2008 també es va aprovar retirar simbologia dels espais públics de competència municipal i canviar la nomenclatura dels carrers que encara tenien noms franquistes. El 2015 es va tornar a impulsar una campanya adreçada a propietaris per a la retirada de plaques dels edificis, i es va obrir un canal de comunicació per tal que la ciutadania pogués denunciar l'existència de símbols franquistes. El darrer pas s'ha fet aquest març, amb un informe de Patrimoni i Cultura que considera necessària la retirada de totes les plaques franquistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El pregó de la futbolista Melanie Serrano enceta la Festa Major

BLANES
societat

Un bus sense frens envesteix turismes i xoca amb la boca de metro de la línia L5 al Carmel

Barcelona

El periodista Ramon Iglesias, pregoner de la Festa Major

PORTBOU

S’engega la campanya ‘A les tantes, intactes’

GIRONA
Tallada l’AP-7 a Ulldecona per l’accident de dos camions
societat

Tallada l’AP-7 a Ulldecona per l’accident de dos camions

Barcelona
societat

Neutralitzada la fuita d’àcid clorhídric pel soc de dos camions a l’AP-7 a Ulldecona

Barcelona
mobilitat

Mataró tanca la meitat de la zona blava a l’agost per facilitar l’aparcament

Mataró

L’escola de teixits de Canet “renaixerà” com un centre d’FP integrada

Canet de mar
trasnports

Les obres a la línia L4 del metro deixaran sense servei entre les estacions de La Pau i Selva de Mar

Barcelona