Acollir, atendre i acompanyar
És la porta d'entrada a Càritas on s'intenta acollir dignament les persones i atendre les seves necessitats bàsiques
Conèixer la realitat del moment que vivim és una condició fonamental dins l'acció social que Càritas fa al territori. Quins problemes hi ha? Quines necessitats tenen les persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica? Com se senten? Com ho viuen? Què podem fer?
El Servei d'Acollida és un espai de persones per a les persones, que té com a objectiu bàsic dins el seu projecte marc ser la primera porta d'entrada a Càritas i acollir dignament les persones que s'hi apropen cercant una ajuda, atenent les seves necessitats bàsiques en situacions d'emergència, tot orientant l'assistència envers la promoció, fent una intervenció globalitzadora, aprofundint en les causes i promovent la participació activa de la persona, fent-la corresponsable de les actuacions que es proposen per sortir de la situació d'exclusió.
En el dia a dia dels Serveis d'Acollida som testimonis de com els aspectes personals, contextuals i relacionals juguen un paper bàsic en el sosteniment de les situacions de vulnerabilitat socioeconòmica. Les persones que viuen la injustícia d'un món desigual, on el poder econòmic i no la solidaritat cap al que més pateix sembla ser un tòtem sagrat, cerquen en el Servei d'Acollida una escolta activa, necessiten que creguem la seva història, fet que demana que dins la nostra acció cap a elles i amb elles, enfortim cada progrés que fa la persona en el seu camí, en el seu itinerari, per sortir de la situació que viu, i també connectar-la amb totes aquelles persones, entitats, institucions o espais que li han de permetre de nou sentir-se partícip de la comunitat on viu.
El Servei d'Acollida treballa per apoderar les persones i fer-les més resilients als obstacles i canvis que tot ésser humà pot viure al llarg de la seva vida, però per aconseguir la situació desitjada, des del primer moment hem de confiar en les persones i ajudar-les a posar en marxa els mecanismes propis que tenen i que les ajudaran a sortir de la situació. La mirada que fem en el primer contacte amb la persona marcarà l'inici d'aquest apoderament.