Societat

Societat

Més de dos anys d'ajuda de Càritas en un 66% dels casos

Baixa un 3% el nombre de persones ateses, però en algunes famílies la pobresa és crònica

Un de cada tres usuaris dels plans laborals ha trobat feina

Un 57% dels beneficiaris de les ajudes són famílies amb fills

Càritas Diocesana de Girona va atendre l'any passat 22.283 persones i fins a 54.943 es van beneficiar dels seus programes i serveis. Amb relació al 2015, va haver-hi una disminució d'un 3% en el nombre de persones ateses directament (en van ser 23.003) i d'un 7,75% en el nombre de beneficiaris (en van ser 59.562). Si bé aquestes xifres podrien fer pensar en una millora de la situació, altres indicadors, com ara l'allargament en el temps de l'acompanyament fet per Càritas, posen en relleu que la pobresa en determinats col·lectius continua sent servera i crònica, segons va destacar ahir la directora de Càritas, Dolors Puigdevall, en l'acte de presentació de la memòria de l'any 2016 de l'entitat, al qual va assistir el bisbe de Girona, Francesc Pardo. “La desigualtat creix”, va manifestar Puigdevall, i va posar com a exemple el fet que un 66% dels usuaris de l'entitat fa més de dos anys que reben acompanyament, mentre que el 2015 aquest grup representava un 40%. En aquest mateix sentit, va ressaltar que la mitjana d'atenció d'aquests usuaris és d'onze vegades a l'any, quan el 2015 aquesta mitjana era de nou vegades.

Pel que fa al perfil de les persones ateses, un 57% són famílies amb fills a càrrec (un 38% són famílies nombroses i un 27%, monoparentals). “La pobresa té cognom”, va afirmar Puigdevall, fent notar que les situacions de vulnerabilitat afecten nuclis familiars sencers.

Inserció laboral

A l'altra cara de la moneda, cal subratllar que 447 persones d'un total de 1.190 ateses pels programes laborals de l'entitat van trobar feina. “Acompanyar les persones a trobar feina és la nostra prioritat”, va afirmar Puigdevall. Cal tenir en compte que un 71% de les persones ateses per Càritas es troben a l'atur. L'any passat, va augmentar un 17% el nombre de participants en els programes laborals i l'índex d'inserció ha crescut un 10% respecte al 2015. Un 80% de les insercions laborals es van produir en el sector serveis, un 10% en indústria i un 10% en agricultura i construcció. Un 60% de les persones que van trobar feina van ser dones i un 40%, homes. Amb tot, la directora de Càritas va reconèixer que la major part dels contractes als quals accedeixen els usuaris de l'entitat són de caràcter temporal. I també va deixar clar que el fet de tenir un contracte de treball no assegura a les persones el mínim indispensable per cobrir les necessitats bàsiques, de manera que necessiten encara l'ajut de Càritas. D'altra banda, a través de l'empresa d'inserció pròpia de Càritas (Ecosol) es van crear 61 llocs de treball (un 22% més que l'any anterior).

Pel que fa a un altre dels eixos principals de Càritas, la formació, Puigdevall va explicar que els projectes educatius van permetre atendre 984 infants i joves, un 15% més que el 2015. D'aquests, un 68,5% van millorar els seus resultats acadèmics. Així mateix, fins a 2.918 persones van rebre alguna formació o van participar en tallers d'apoderament per aconseguir fer front les situacions de vulnerabilitat.

L'entitat porta a terme un total de quinze programes d'acció social a través de 45 projectes i 314 serveis repartits a les localitats on treballen les cinquanta Càritas locals de la diòcesi. El nombre de voluntaris va tornar a augmentar i ara son 2.613 les persones voluntàries (71% de dones i 29% d'homes), 115 més que el 2015.

LES XIFRES

10
per cent
més d'usuaris dels programes laborals van trobar feina l'any passat. Van participar-hi 1.190 persones.
984
infants i joves
van ser atesos per mitjà dels projectes educatius. Un 68,5% van millorar els resultats acadèmics.
22.283
persones
van ser ateses directament per Càritas l'any passat. Són un 3% menys que les ateses el 2015.

La renda garantida podria beneficiar 1.700 famílies

N.A

La directora de Càritas va valorar ahir satisfactòriament l'acord per posar en marxa a partir del setembre la renda garantida de ciutadania (RGC). “Qualsevol llei de protecció és sempre benvinguda”, va dir. Puigdevall calcula que 1.700 famílies de les que atenen actualment a l'entitat, 550 de les quals monoparentals, podrien convertir-se en beneficiàries d'aquesta nova renda. Respecte de les reticències que aquests tipus de mesures aixequen entre la població, va declarar que és bo mirar què està passant en altres indrets on s'aplica. I en aquesta línia va indicar que al País Basc el grau de frau no arriba a l'1%. Hi va afegir, però, que caldrà veure com es desplega i sobretot les mesures d'acompanyament de què es dota. “L'administració haurà de fer-ne un seguiment”, va dir. A més, va ressaltar que una renda social d'aquestes característiques pot ajudar a treure pressió a Càritas, de manera que l'entitat podria destinar part dels recursos que s'inverteixen en aquestes famílies a reforçar altres programes. La promoció dels programes d'inserció laboral, la defensa del treball digne, l'avenç en les intervencions comunitàries i la potenciació del lloguer social són alguns dels reptes de futur de Càritas. Càritas i Ecosol van destinar l'any passat més de set milions d'euros al desenvolupament de les activitats. Un 50% dels fons són públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Desmantellen una plantació de 1.369 plantes de marihuana a l’Alt Urgell

Fígols i Alinyà
sanitat

Espanya té una reserva suficient de vacunes per a mpox

barcelona
sanitat

El Pakistan confirma el primer cas de mpox a Àsia i dos sospitosos més

barcelona
infraestructures

Acaba la primera fase de reforma del parc de l’Espanya Industrial a Sants-Montjuïc

Barcelona
successos

Atesos 12 veïns d’un bloc de pisos de Lleida per un incendi als comptadors de l’edifici

Lleida
societat

Un dron controla les emissions contaminants i abocaments al Port de Barcelona

Barcelona

El Mercat d’Olot acull més de 20 tallers per a infants i joves

olot

Denuncien actes vandàlics a les instal·lacions de la piscina municipal

quart
mobilitat

Acreditats 11.000 vehicles per moure’s durant la Copa Amèrica

Barcelona