Societat

medi ambient

Reclamen que es declare BCIL la falda de la serra de Montsià

La plataforma Salvem lo Montsià entrega 1.722 firmes a l'Ajuntament d'Ulldecona perquè Cemex ature l'extracció d'argiles i restaure el paisatge natural

El consistori estudiarà la viabilitat de la proposta de catalogació

La plataforma Salvem lo Montsià va entregar ahir 1.722 firmes a l'Ajuntament d'Ulldecona –1.095 de físiques i la resta, recollides a través de Change.org– per reclamar l'aturada de l'extracció d'argiles que l'empresa Cemex fa anys que du a terme a la falda de la serra del Montsià, en una zona propera al poblat protohistòric de la Ferradura. L'empresa multinacional té una explotació de 12 hectàrees d'on extreu terres fèrtils per a la fabricació de ciment a la planta d'Alcanar i, segons Salvem lo Montsià, preveu ampliar l'argilera amb 11 hectàrees. És per això que la plataforma ha plantejat a l'Ajuntament d'Ulldecona que protegeixi la falda de la serra del Montsià amb la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL). “Volem aturar una agressió més que pateix el territori i per això reclamem la protecció de la falda del Montsià”, va manifestar el portaveu de Salvem lo Montsià, Manel Mas.

L'extracció d'argiles comporta l'espoli d'oliveres monumentals i, segons Salvem lo Montsià, se n'han arrencat unes 600 a la falda de la serra. Amb tot, la plataforma admet que Cemex ha atès algunes de les seues peticions per preservar el paisatge natural. “Hi ha algunes oliveres mil·lenàries que es van preservar a la finca”, va assenyalar Mas. La zona que la plataforma proposa catalogar limita amb l'autopista AP-7 i una zona PEIN, on es conserven nombrosos exemplars d'oliveres monumentals, construccions de pedra seca, una xarxa de canal del segle XIX i un gran nombre de lligallos.

Tots els grups municipals (excepte CiU que va excusar la seua presència) van rebre les firmes i la petició de catalogació com a BCIL realitzada per Salvem lo Montsià. Una proposta que l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, es va comprometre a estudiar. “Analitzarem les implicacions que té la catalogació de la zona com a bé cultural d'interès local i si és beneficiós per al conjunt del municipi ho tirarem endavant”, va dir Ventura, que va agrair la tasca pedagògica que du a terme Salvem lo Montsià. De tota manera, Ventura va recordar que l'Ajuntament d'Ulldecona fa quinze anys que treballa en la revaloració del patrimoni de les oliveres mil·lenàries. Una tasca que fa amb el suport de la Mancomunitat Taula del Sénia. “Treballem conjuntament amb els productors per millorar la qualitat de l'oli de les oliveres, per tal de reivindicar aquest patrimoni natural i que faci de motor econòmic del municipi”, va explicar l'alcaldessa d'Ulldecona. En aquest municipi del Montsià hi ha inventariades 1.355 oliveres mil·lenàries, entre les quals hi ha la Farga de l'Arion, la més antiga, amb 1.701 anys. A Catalunya no hi ha cap llei que protegeixi les oliveres mil·lenàries, a diferència del País Valencià.

LA FRASE

Demanem la protecció de la falda del Montsià perquè no segueixi l'espoli de les oliveres
Manel Mas
PORTAVEU DE SALVEM LO MONTSIÀ

LA XIFRA

600
oliveres
s'han arrencat a la serra del Montsià pels treballs d'extracció d'argila, segons Salvem lo Montsià.

Visita guiada a la Ferradura

L'arqueòleg i doctor en prehistòria per la Universitat de Barcelona David García i la directora de l'excavació arqueològica la Ferradura-els Castellets, Marta Mateu, oferiran diumenge una visita guiada al poblat preibèric. Es tracta d'un poblat, situat a uns 650 metres d'on l'empresa Cemex extreu argiles per elaborar ciment, que és el gran referent català de la primera edat del ferro i on es pot observar el primer urbanisme conegut al territori i la seva distribució, així com les tècniques constructives, materials natius i d'importació i tècniques metal·lúrgiques. La visita forma part de les jornades Patrimònium, organitzades per l'Ajuntament d'Ulldecona amb l'objectiu de difondre els diferents projectes que es porten a terme al municipi i reivindicar els actius patrimonials perquè es converteixen en motor de l'economia local.

El programa també inclou una xerrada sobre el descobriment de noves figures i la problemàtica de conservació de les pintures rupestres de l'ermita de la Pietat, i la presentació de l'article El Castell d'Ulldecona i els fantasmes que encara hi habiten, de l'arqueòleg Toni Forcadell. La programació de Patrimònium durarà fins a l'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia