Societat

Societat

La Mina vol mantenir viu el record de les barraques del Camp de la Bota

L’arxiu històric del barri busca testimonis orals de veïns de la zona per a un llibre de memòria

Una mostra fotogràfica és el punt de partida del projecte

La memòria històrica sobre el Camp de la Bota se centra sobretot en els anys foscos de la repressió franquista, quan en aquest espai es va afusellar més de 1.700 persones. Institucions i entitats s’esforcen per mantenir el record de tots els represaliats executats en aquest indret. Ara, l’Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota engega un projecte per recuperar la memòria col·lectiva dels qui van viure en aquest barri de barraques on avui hi ha la zona del Fòrum.

“A més de mantenir viva la memòria dels que van morir afusellats, cal recordar també tots aquells que van lluitar per una vida digna al Camp de la Bota”, explica el president de l’Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota, Josep Maria Monferrer. Segons ell, els plans urbanístics han anat esborrant la memòria històrica d’aquest barri de barraques i aquest fet s’ha agreujat per la gradual desaparició dels que hi han viure. “La majoria dels que hi van passar una part important de les seves vides tenen ara al voltant de setanta anys”, assegura Monferrer. Per això, ara l’arxiu enceta un projecte de recerca de testimonis orals que vol culminar en un llibre que reculli imatges i vivències de les lluites personals i col·lectives dels habitants del Camp de la Bota en la seva recerca per la dignitat.

Imatges amb persones

El punt de partida és una exposició fotogràfica inaugurada aquesta setmana a la biblioteca Font de la Mina en el marc de la celebració de la XXVI Setmana Cultural de la Mina. La mostra La vida al Camp de la Bota (1952-1988) recull una cinquantena d’imatges dels fons de l’Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota i un vídeo on n’apareixen unes 400 més, que permeten acostar-se a la realitat de la vida quotidiana en aquell indret i on apareixen nombroses persones que hi van viure amb la voluntat que, si visiten l’exposició i s’hi reconeixen o reconeixen algun familiar o veí, puguin participar en el projecte de memòria oral. Mentre duri la mostra, un grup d’universitaris entrevistaran tots els antics veïns del Camp de la Bota que hi vulguin participar. Els entrevistadors tindran un guió que permetrà estructurar els testimonis i esbrinar qüestions sobre els orígens dels entrevistats, les seves vivència a la zona i la valoració que fan del temps que hi va passar.

El president de l’Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota reconeix que ja té una cinquantena de testimonis recollits al llarg dels seus anys de treball al capdavant de l’arxiu, que aplega més de 30.000 imatges i documents històrics del Camp de la Bota i de la Mina des dels seus inicis. Prova d’aquest treball és l’exposició, on es troben algunes imatges que testimonien quotidianitat en un barri complex on es feia vida al carrer i on, durant anys, la progressiva desaparició de les barraques va fer conviure els veïns amb la runa, fins que l’any 1988 es va enderrocar la darrera construcció.

LA XIFRA

36
anys d’història
del Camp de la Bota resumeix la mostra fotogràfica, que inclou una seixantena d’imatges.

LA FRASE

A més de mantenir viva la memòria dels afusellats, cal recordar els que van viure al Camp de la Bota
Josep Maria Monferrer
President de l’arxiu històric de la mina i el camp de la bota

De la Model al Museu Blau

Després del seu pas per la biblioteca Font de la Mina, durant el mes de juliol la mostra es podrà veure a la presó Model de Barcelona, un equipament que, segons Josep Maria Monferrer, està íntimament lligat a la història del Camp de la Bota. El Museu Blau serà la següent destinació de l’exposició. Es tracta d’un indret simbòlic, ja que el museu s’aixeca al mateix espai on havia estat el castellet, un edifici militar on en els últims anys hi va haver l’escola del Camp de la Bota i que apareix en diverses imatges que formen part de l’exposició. La mostra es desplaçarà a continuació al centre cívic de la rambla Prim i al novembre anirà al districte de Sant Martí de Provençals. Quan es van enderrocar les barraques del Camp de la Bota, molts dels seus habitants van anar a viure al barri de la Mina, Sant Adrià de Besòs, mentre que una altra part es van instal·lar a Sant Martí de Provençals, i als barris del Besòs i del Maresme, a Barcelona. Per això, la mostra es desplaçarà aquests espais a la recerca de més testimonis orals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

La Seu d’Urgell inicia el control d’una colònia de gats d’un terreny privat

La Seu d’Urgell
Estat Francès

Telegram defensa que compleix amb totes les lleis de la Unió Europea

Barcelona

Instal·len una cinquantena de sensors acústics per detectar fuites d’aigua a la xarxa

Reus

Dinou nois i noies van participar el juliol en la Brigada Jove

NAVATA
Islàndia

Un turista mort i dos desapareguts pel col·lapse en una glacera

Barcelona
viticultura

Primer aniversari del viver de cellers de l’Alt Penedès

Vilafranca del Penedès

Retencions de 4 quilòmetres a l’AP-7 en sentit Figueres per un accident

MAÇANET DE LA SELVA
turisme

El Race Village vol apropar l’energia blava i la cultura als barcelonins

Barcelona

Crida a recuperar la rutina de donar sang després de les vacances

GIRONA