Societat

Una empresa fa el tanatori de Breda i el gestionarà 30 anys

Aufuce invertirà 185.000 euros en la construcció de la instal·lació, a tocar del cementiri

L’espai tindrà dues sales de vetlla, i l’alcalde diu que el servei és viable amb una concessió a llarg termini

Breda tindrà a finals d’any un tanatori municipal. Aquesta és la previsió de l’alcalde, Dídac Manresa (ERC), que defensa que l’Ajuntament hagi fet una llarga concessió del servei a una empresa. “L’única manera que Breda tingui un tanatori és aquesta: fer una concessió a trenta anys perquè l’empresa pugui recuperar la inversió inicial [de construcció].”

El tanatori es construeix al costat del cementiri, al carrer de Sant Sebastià. L’empresa Auxiliar de Funeràries i Cementiris SL (Aufuce) invertirà 185.000 euros, i també ha obtingut la concessió per explotar el servei per trenta anys. La societat durà alhora el servei de neteja, manteniment i reparacions del cementiri.

L’equip de govern de Breda, d’ERC, va posar fil a l’agulla al tanatori al principi de mandat després que els anteriors gestors, de CiU, adquirissin els terrenys. El batlle no considera que la concessió signifiqui una “externalització dels serveis”. Afirma que el tanatori, de planta baixa i 201,50 metres², no costarà ni un euro al consistori.

Manresa explica que hi havia hagut una entitat que havia fet saber als regidors de l’Ajuntament la necessitat que hi hagués tanatori. Per l’alcalde, l’equip de govern, que governa amb majoria absoluta, ha preferit construir-lo en lloc de mancomunar serveis amb poblacions de la rodalia, com ara Arbúcies o Hostalric. “Tothom parla de mancomunar serveis, però ningú vol ser el poble que no en tingui”. Segons el padró del 2016, Breda té 3.722 veïns.

A Breda hi haurà un tanatori semblant al d’Hostalric, Llagostera o Cassà. La instal·lació tindrà dues sales de vetlla i un vestíbul. “El tanatori és de titularitat municipal, però durant 30 anys la gestió la durà l’empresa. Quan s’acabi, l’edifici se’l quedarà l’Ajuntament”.

A banda de la construcció, l’Ajuntament adequarà l’entorn del tanatori: hi farà arribar l’aigua, el clavegueram i la llum, canalitzarà un rec i construirà una vorera per facilitar l’accés dels veïns.

La incomoditat d’haver d’anar a altres pobles

L’alcalde de Manresa explica que la concessió és l’única manera de tenir el tanatori al poble. Diu que han preferit construir la instal·lació i no fer desplaçar la gent. “Sempre s’havia parlat que en altres coses no passa res, però sí que la mort és un tema prou delicat perquè, per exemple, un dia d’hivern, després de les sis de la tarda, haver-te de desplaçar a Hostalric o Arbúcies per anar a vetllar el mort és incòmode per a les famílies i els coneguts.” Una entitat n’havia demanat mesos enrere la construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

La Paeria impulsa la construcció de 17 nous habitatges al Centre Històric

lLEIDA
serveis

El nou pavelló de les Glòries incorporarà una coberta verda

bARCELONA
infraestructures

El traspàs de la línia R1 de Rodalies farà els primers passos el gener del 2025

barcelona
TREBALL

Denuncien la sobrecàrrega de feina de les infermeres a la costa tarragonina

L’Ametlla de Mar
SOCIETAT

Barcelona acull del 10 al 18 d’agost la quinzena edició del Circuit Festival

Barcelona
MEDI AMBIENT

Buiden de peixos el pantà d’Ulldecona per evitar una mortalitat massiva

La Pobla de Benifassà
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc

L’Ajuntament reobre l’espai d’esbarjo per a gossos de la Devesa

girona
societat

165 municipis comptaran amb oficines bancàries mòbils al setembre

girona