Societat

successos

desallotjament

Can Sanpere de Premià, desallotjat

Centenars de persones es manifesten per defensar que l’antiga fàbrica sigui pública

Un fort desplegament de Mossos d’Esquadra hi entra de matinada i posa fi a l’ocupació, que s’havia allargat quatre anys

Sense avís previ, com es va dir que es faria, els Mossos d’Esquadra van entrar ahir de matinada a l’antiga fàbrica de Can Sanpere de Premià de Mar, situada al centre de la ciutat, per desallotjar-la. No hi van trobar ningú a dins i, per tant, l’operatiu policial, format per diverses furgonetes i unes quantes desenes d’efectius, no va haver d’enfrontar-se ni amb la plataforma que des del 2013 ocupava l’espai ni amb cap dels membre de la vintena d’entitats que hi tenen la seu. Amb la desocupació consumada, la constructora Núñez y Navarro recuperava la propietat del recinte industrial, que des d’ahir manté tapiades les portes d’accés i es troba custodiada per un cos privat de seguretat per impedir que ningú hi pugui tornar a entrar.

Malgrat la sorpresa, membres de la plataforma, alertats per alguns veïns de la zona, van aconseguir mobilitzar-se i traslladar-se a Can Sanpere. El cordó policial els va impedir accedir-hi, però no pas protagonitzar una sorollosa cassolada contra el desallotjament en plena nit. Una indignació que es va traduir a la tarda amb una multitudinària concentració que es va fer a la plaça de l’Ajuntament, que entre altres consignes, es demanava la dimissió de l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (PDeCAT). Una manifestació que posava més tensió a una jornada “trista”, segons la plataforma, perquè, de nou, un fort dispositiu policial va bloquejar el pas de la comitiva perquè cap dels participants s’acostés el més mínim a la fàbrica, que s’havia acordonat. Tot i els crits en contra de la presència dels Mossos, no hi va haver cap incident.

Un dels membres del col·lectiu, Martí Mas, va assegurar ahir que l’expulsió de la fàbrica suposa també fer fora un munt d’entitats que havien omplert d’activitats l’espai. A més, va lamentar que s’hagués arribat fins a aquest punt havent-se desaprofitat les oportunitats de “mediació i diàleg” que s’havien posat sobre la taula i que “ni la propietat ni l’Ajuntament han volgut”. Amb tot, la plataforma assegura que “la lluita no s’acaba aquí” i fa una crida per continuar defensant més que mai que Can Sanpere sigui cent per cent públic. A més, denuncien que durant el desallotjament es va entrar també en un pis que hi ha a la mateixa finca i que estava ocupat per diferents persones. L’ensurt i els nervis van fer que un dels inquilins, segons l’entitat, patís un atac d’ansietat i s’autolesionés el cap contra una paret i que perdés el coneixement.

L’alcalde de Premià de Mar va reiterar ahir el seu compromís amb l’expropiació dels terrenys, com va determinar la consulta ciutadana que es va celebrar el 2014, el resultat de la qual va ser a favor de la municipalització de l’espai. Tot i el temor sobre els plans immobiliaris de Núñez y Navarro, Buch va voler enviar un missatge tranquil·litzador i va recordar que en el pròxim ple d’aquest mes de juny es preveu aprovar un pla especial per a Can Sanpere que inclogui l’expropiació. Si tira endavant la proposta del govern local en minoria, es respondria, segons l’alcalde, a “un doble mandat”. D’una banda, es dona compliment a la sentència judicial que el 2014 anul·lava la planificació urbanística de la zona i, de l’altra, es recull el resultat de la consulta.

Sobre el projecte, el planejament que fa el consistori és que, tot i que inicialment es preveia alliberar l’espai i fer-hi una gran zona verda amb equipaments, es puguin acabar construint mig centenar d’habitatges, la titularitat dels quals encara està per decidir, que ocuparien un 9% del total de la finca. Uns usos residencials que ajudarien, segons l’alcalde, a assumir part de les despeses de l’expropiació, enderroc i urbanització del sector.

LES FRASES

La lluita no s’acaba aquí i continuarem defensant que Can Sampere sigui cent per cent públic
Martí Mas
plataforma can sanpere
Amb el nou pla urbanístic de la zona acomplirem el resultat que va sortir a la consulta ciutadana
Miquel Buch
alcalde de premià de mar

L’escarni contra l’alcalde

L’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, va denunciar ahir que cap a les sis de la matinada un grup de persones de la Plataforma Can Sanpere es van traslladar de la fàbrica, on estaven concentrats des de les quarts de quatre, a la porta de casa seva per fer-li un escarni. Els participants, a banda de fer sonar les cassoles, van trucar insistentment al timbre del seu domicili. “Van despertar els meus fills i el més gran va patir un atac d’ansietat”, lamenta Buch, que considera que aquestes no són maneres de protestar i d’assenyalar un culpable de la situació, que no comparteix en absolut. La tensió va arribar fins a l’extrem que una patrulla de la policia local va haver de traslladar els fills de Buch a l’escola. La plataforma acusa directament l’Ajuntament de Premià de Mar de no complir la promesa de defensar el resultat de la consulta popular i lamenta que l’alcalde no hagi tingut “el valor de donar la cara” i que, en lloc d’això, es dediqui a “difamar i mentir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia