La UVic desenvolupa productes carnis amb tòfona, per encàrrec de l'Ajuntament de Centelles
La Universitat de Vic, a través del grup de recerca en Alimentació i Medi Ambient (MAiA), ha desenvolupat quatre productes carnis que incorporen la tòfona com a element destacat. Aquesta és una de les iniciatives empreses per l'Ajuntament de Centelles per tal de recuperar la importància comercial que aquest producte havia tingut a la vila.
L'esmentat estudi s'emmarca dins del conveni de col·laboració que tenen signat l'Ajuntament de Centelles i la UVic per tal de participar en l'organització de les jornades tècniques dissenyades per aquest municipi, a l'entorn de la tòfona i per a la realització d'estudis que permetin ampliar els coneixements sobre aquest fong tant preuat.
El primer estudi presentat, “La tòfona com a element d'innovació en el desenvolupament de productes carnis”, ha estat elaborat pels professors Dra. Consol Blanch i l'Albert Hueso, membres del grup de recerca MAiA, amb la col·laboració d'Imma Fabré, de Casa Tarradellas i estudiant en fase de finalització del seu treball final de carrera. S'han desenvolupat quatre productes, els quals varen ser tastats, avaluats i seleccionats per un grup d'experts i per un conjunt de consumidors (tofonaires i desconeixedors del producte) el juliol passat. En base a l'avaluació del tast i d'acceptació dels productes elaborats, el passat dimarts 24 de novembre es van presentar a la premsa dos d'aquest productes que van ser proposats als xarcuters i als cansaladers de Centelles perquè els incorporin a la seva oferta: la secallona i la botifarra d'ou, ambdós amb tòfona. La presentació pública dels resultats obtinguts durant el desenvolupament d'aquesta primera fase del projecte es portarà a terme dissabte vinent, 19 de desembre, en marc de la II Fira de la Tòfona de Centelles.
Els resultats positius obtinguts en aquest primer any de conveni entre ambdues entitats obre les portes a futures col·laboracions i a l'ampliació de participació a d'altres entitats i centres que poden implicar-se en el projecte. Això permetrà aportar nous coneixements i desenvolupar noves estratègies a l'entorn de la tòfona i assolir objectius a llarg termini que es persegueixen en el projecte conjunt.