Catalunya té actives almenys vint mil entitats no lucratives
El 28% treballen en acció social; el 25%, en cultura, i el 20%, en esport
Guanyar base social i reconeixement, i consolidar el finançament, entre els reptes, segons l’estudi ‘Panoràmic’
Catalunya és un país amb un teixit associatiu fort i amb tradició. Les últimes dades indiquen que hi ha entre 20.000 i 25.000 organitzacions no lucratives actives, amb un petit creixement –al voltant d’un 2,3%– respecte a l’any anterior. Són les conclusions de l’estudi Panoràmic , promogut pel Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) amb l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Ferrer i Guàrdia, la Fundació La Caixa i Torre Jussana. La recerca s’ha fet amb una mostra de més de 2.200 organitzacions amb dades de l’any 2015.
L’estudi planteja que el creixement s’ha produït sobretot els últims anys en l’àmbit comunitari i de proximitat, coincidint amb els anys de crisi, i que, tenint en compte la població de Catalunya, hi ha una entitat sense ànim de lucre per cada 330 persones. Pel que fa a la forma jurídica, la majoria són associacions (87%), seguides de les fundacions (6%) i les cooperatives (2%). El 20% funcionen des de fa més de 40 anys.
Una altra característica d’aquestes organitzacions és que el gran gruix són entitats de base (92%), és a dir, les que agrupen persones directament. En el següent escaló hi ha les de segon nivell (7% del total), que són les que apleguen les de primer nivell per ajuntar forces a l’hora d’actuar.
Riquesa associativa
L’acció social, o sigui, l’atenció i l’acompanyament de persones en situació vulnerable, és l’àmbit d’actuació del 28% de les entitats sense ànim de lucre, però en un percentatge similar (25%) hi ha les del terreny de la cultura, on s’inclou la cultura tradicional i popular, però també les diferents formes d’expressió artística contemporànies. “La diversitat d’àmbits d’atenció constata la riquesa associativa i és un indicatiu dels diferents interessos de la ciutadania”, indica l’estudi. El 20% estan dins l’àmbit esportiu i el 12%, en la formació i l’educació, entre les quals destaquen les AMPA, les escoles d’adults i les aules d’extensió universitària. L’1% restant el formen organitzacions del terreny ambiental, drets civils, cooperació i foment de la pau.
L’objectiu de Panoràmic és tenir dades i veure tendències per millorar les entitats. En l’apartat de reptes de futur, s’hi concreten quatre eixos de treball: l’ampliació i implicació de la base social, consolidar el finançament, el treball en xarxa i també aconseguir el reconeixement social i de les administracions públiques.