Societat
La nit de Sant Joan arrenca a Barcelona amb aniversari
Fa 50 anys que hi va arribar per primera vegada la Flama del Canigó
Els catalans menjarem aquest any més d’1.654.000 coques artesanes
Foc, música, ball i coca són els protagonistes
És una nit màgica, la d’avui. No calen motius especials. Només foc, música, ball i coca. Però enguany, a Barcelona, la nit de Sant Joan està d’aniversari. Fa 50 anys que hi va arribar per primera vegada la Flama del Canigó. Era l’any 1967, en plena dictadura franquista, quan el foc que agermana tots els territoris de parla catalana va ser rebut pel batlle del moment, Josep Maria de Porcioles. Ara, per celebrar-ho, la Comissió Flama del Canigó Barcelona 2017 ha organitzat un seguit d’accions per fer més reeixida la seva entrada a la ciutat. Destaca la rebuda institucional al Saló de Cròniques de l’ajuntament i la posterior reserva del foc a la casa gran fins a l’inici de l’acte tradicional de la rebuda a la plaça de Sant Jaume a la tarda.
La rebuda anirà acompanyada de la música de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i de la presència del bestiari festiu de la ciutat. Mentre la cobla amenitza la vetllada, desenes d’entitats locals passaran a recollir la Flama del Canigó del gresol de la plaça Sant Jaume per retornar després als seus barris. S’iniciaran dos itineraris festius: un es dirigirà en direcció al Llobregat i l’altre en direcció al Besòs, escampant la Flama pels barris, on servirà per encendre les vint-i-set fogueres que enguany cremaran a la ciutat.
La celebració de la revetlla a Barcelona no varia de la que es fa en altres indrets del país: encesa de fogueres, ús de pirotècnia, revetlles amb ball, banys a les platges i coca, molta coca: els catalans menjarem aquest any més d’1.654.000 coques artesanes de Sant Joan, un 1,5% més que l’any passat, segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província. Això suposa que, només a Barcelona, es vendran quasi un milió de coques artesanes de pastisseria. El gremi confirma que hi ha una consolidació de la recuperació de les vendes en les principals diades.
Les coques més venudes tornaran a ser les tradicionals: de brioix amb fruita i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També van creixent, any rere any, les vendes de coques farcides de nata, trufa o crema de xocolata. Tal com explica el president del gremi, el pastisser Elies Miró, “les claus d’una coca de Sant Joan de pastisseria són els ingredients de qualitat i, sobretot, que és un producte acabat de fer, sense els conservants i els colorants que s’afegeixen a un producte industrial per tal que aguanti setmanes al lineal del supermercat”.
De mitjana, els preus de les coques es mantindran entre els 16 i els 35 euros, en funció de la mida, i gràcies a una moderació del preu dels ingredients com ara el dels pinyons.