Millet i Montull van malversar 736.000 euros més de diner públic del consorci

Una segona auditoria del govern detecta més sortides en efectiu de l'entitat entre el 1998 i el 2001

Si quedava algun dubte que l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Fèlix Millet i el seu home de confiança, l'exdirector administratiu Jordi Montull, hauran de declarar per malversació de fons públics davant del magistrat que investiga el denominat cas Millet, ja s'ha esvaït. La Intervenció General de la Generalitat ha revisat els comptes del consorci entre el 1998 i el 2001, i ha constatat que l'ens públic –integrat pel Departament de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i l'Orfeó Català– va pagar durant aquests tres anys 736.239 euros mitjançant xecs bancaris o transferències per l'adquisició de béns o serveis destinats a l'Orfeó. D'aquesta quantitat, 42.070 euros no van ser ingressats en els comptes de l'Orfeó, mentre que els altres 694.168 euros sí que van ser ingressats en un compte de la institució musical, tot i que no van quedar registrats en la comptabilitat oficial. La Intervenció General «desconeix la destinació de les sortides en efectiu» d'aquest compte de l'Orfeó i així ho ha reflectit en un informe complementari a l'auditoria que va presentar a mitjan novembre al jutge Juli Solaz, on es revisaven els comptes del consorci entre el 2002 i l'agost passat.

La primera auditoria del govern detallava pagaments incorrectes de 2,9 milions d'euros –destinats en part a viatges particulars, pernils, vi, bombons i xampany– i revelava que 637.286 euros procedents d'una subvenció de dos milions que el Ministeri de Cultura va concedir l'any passat es van justificar indegudament. En resum, 3,5 milions als quals cal afegir els 736.239 euros que s'haurien malversat entre el 1998 i el 2001. Segons els càlculs de la Generalitat, doncs, durant els darrers onze anys s'han desviat del consorci 4,3 milions d'euros. Aquesta xifra confirma l'existència d'un suposat delicte de malversació de fons públics, que se sumaria al d'apropiació indeguda i falsedat documental que el jutge ja atribueix a Millet i Montull. De fet, després que la Intervenció General presentés la seva primera auditoria, el consorci ja va demanar al jutge que imputés als dos exdirectius del Palau un delicte de malversació i un altre de frau de subvencions i que els cités a declarar un altre cop per interrogar-los sobre el desviament de fons públics, la qual cosa permetria a les acusacions tornar a demanar el seu ingrés a la presó. Val a dir, però, que la malversació que s'hauria produït l'any 1998 podria haver prescrit, ja que han passat més de deu anys. És probable que el magistrat decideixi si cita o no a declarar per segona vegada Millet i Montull quan els pèrits ja hagin ratificat al jutjat l'auditoria sobre els comptes del Consorci i l'informe complementari, per donar-los validesa judicial.

El sou de l'extresorer

A banda del desviament de 736.239 euros, el darrer informe de la Intervenció General detalla també que entre el 1998 i el 2001 el consorci va realitzar pagaments a l'Orfeó per valor de 99.321 euros en concepte de col·laboracions o adquisicions de material d'oficina. Aquests diners van ser ingressats en els comptes de l'Orfeó, però no consta cap factura o document que acrediti que s'han destinat a la finalitat establerta. Segons l'informe, s'ha comprovat que aquestes sortides de diners corresponen a xecs pagats per un import fix cada mes –al juny i al desembre, però, es duplicava l'import– i, malgrat que se'n desconeix el destinatari, la Intervenció General insinua que la persona que rebia els diners era l'extresorer del Palau Enric Álvarez, que està jubilat i cobrava el seu sou en efectiu per no haver de declarar ingressos. Malgrat tot, l'extresorer –imputat també pel saqueig del Palau– no va reconèixer al jutjat la seva firma en documents que aprovaven destinar diners del consorci a l'Orfeó.

El Palau calcula el desfalc en 20 milions

L'auditora Deloitte va xifrar en 20,1 milions d'euros els diners desviats del Palau de la Música per Fèlix Millet i Jordi Montull des del 31 de juliol del 2000 fins a l'agost passat. El desfalc seria major, però, si se sumessin els incentius salarials milionaris que els dos exdirectius van cobrar suposadament sense cap base jurídica. En qualsevol cas, segons les auditories del Palau i del consorci, Millet i Montull haurien defraudat en total 24,4 milions d'euros des del 1998 fins que va esclatar l'escàndol del saqueig, l'estiu passat. Els lletrats defensors de Millet i Montull, però, consideren que el desfalc del Palau no seria tan elevat i ja han anunciat que encarregaran una nova auditoria per contrastar-la amb l'informe de Deloitte. Segons l'advocat Pau Molins, alguns dels conceptes que recull l'auditoria són «irregularitats formals» i no pas delictives, com per exemple els pagaments en efectiu, sense factura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona