Festes i tradicions
Nit de foc compartida als Països Catalans
La Flama del Canigó encendrà les fogueres que cremaran arreu en la revetlla de Sant Joan
Els catalans menjarem quasi 1,7 milions de coques artesanes de pastisseria
El foc s’ha renovat avui a la matinada al cim del Canigó i equips de voluntaris han iniciat les rutes per portar la Flama arreu. Al Maresme, Arenys de Mar i Vilassar de Mar són els dos centres de repartiment del foc. A mesura que arribi a totes les poblacions, s’anirà llegint el Missatge de la Flama, que enguany signa Toni Ayala, històric defensor d’aquest foc simbòlic. Les seves paraules recorden l’esperit de resistència de Josep de la Trinxeria, líder de revolta dels Angelets de la terra al segle XVII, i recull paraules de Vicent Andrés Estellés, Pere Quart i també de Muriel Casals quan deia: “Nosaltres som el somni.” Ayala reivindica el paper dels perpetuadors d’aquesta tradició tan simbòlica i diu: “Quan la foguera sigui ben alta donarem les gràcies als iniciadors d’aquesta tradició, sense oblidar aquells que per raons diverses no ens poden acompanyar al voltant de la foguera mentre nosaltres, amb un gotet de malvasia i un tros de coca de Sant Joan, parlem, riem, estimem i planifiquem el futur, amb la il·lusió d’estrenar un estat nou i nostre.”
De fet, la degustació de coques i la pirotècnia són dos elements més compartits arreu. Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, els catalans menjarem prop d’1,7 milions de coques artesanes per Sant Joan, un 1,5% més que l’any passat. Les més venudes seran les clàssiques amb fruites i pinyons, tot i que no faltaran noves propostes com les coques amb cireres, maduixes fresques, pinya o d’avellana, entre d’altres. De mitjana, els preus es mantindran entre els 16 i els 35 € en funció de la mida i gràcies a una moderació dels preus d’ingredients com el pinyó.
Pel que fa a la pirotècnia, la majoria de punts de distribució són a les comarques barcelonines, amb 872 en total. Des del Polvorí, a Mataró, les previsions apunten un augment de vendes, que podria ser superior al 10% respecte el 2016, en espera de tancar la campanya.
La majoria de revetlles que es faran avui a la nit al Maresme comparteixen el fet d’organitzar àpats populars i molta música. I és habitual la participació de grups de diables, com a Llavaneres, a Tordera es ballaran sardanes, a Premià s’han preparat jocs infantils i a Mataró i a Sant Pol hi tindran un paper especial les bruixes.