Societat

Municipal

Acord a Premià de Mar per l’oratori

Partits polítics i comunitat musulmana opten per reformar i ampliar l’actual recinte de Voramar convertint-lo en un centre cívic

Mentrestant, es manté la cessió de l’indret com a centre de culte

Principi d’acord entre les forces polítiques i la comunitat musulmana de Premià de Mar per desencallar el futur de l’oratori que hi ha al municipi. L’entesa passa per mantenir l’espai de culte a l’edifici de Voramar però reformant-lo, ampliant-lo i convertint-lo en un centre cívic –d’uns 1.500 metres quadrats de superfície– que, a banda de l’oratori, també està previst que aculli altres entitats i activitats diverses. Mentrestant, es prorrogarà la cessió d’aquest espai com a lloc de culte a la comunitat musulmana, ja que el conveni per aquest ús firmat al 2002 finalitzava el mes de setembre. La intenció, a més, és aprofitar aquestes obres per fer una operació urbanística a la zona, el barri Banyeres, on ja hi ha diversos equipaments, i intervenir-hi per millorar espais, com ara la plaça Maresme i tot el parc paral·lel a la riera, entre d’altres.

“Aquesta proposta és el fruit de molts mesos de treball tant amb els partits com amb la comunitat musulmana”, va explicar ahir el tercer tinent d’alcalde de Premià de Mar, Antoni Subirà (CiU). “No ha estat només una feina del govern (CiU i PSC) sinó que les formacions polítiques hem anat totes a l’una”, va recalcar el també regidor d’Urbanisme, que va assegurar que “ha estat una tasca en què no hi ha hagut lideratges”. L’edil també va destacar la labor del mediador que ha fet de pont entre l’Ajuntament i la comunitat musulmana, la qual va indicar que “de moment veu aquesta proposta de bon ull”. Subirà va subratllar el fet que aquest projecte encara es troba en fase molt embrionària i que “les idees i propostes s’han de discutir amb totes les parts, incloent-hi els veïns”. En aquest sentit, el regidor va avançar que serà el mes de setembre quan es presentarà de manera formal aquest projecte a la comunitat veïnal.

Pel que fa al concepte del nou espai, les obres del qual seran assumides per la comunitat musulmana, el titular d’Urbanisme el va definir com “un projecte força novedós del qual Premià de Mar serà pioner”, i va recalcar el fet que l’espai “no serà una mesquita sinó un centre cívic on els musulmans hi tindran un espai per fer-hi les seves activitats”. Finalment, Subirà va comentar que el solar del carrer Joan Prim, propietat de la comunitat musulmana i on fa 15 anys s’hi havia projectat construir una mesquita, es podria destinar com a un annex del nou centre cívic. Per la seva banda, el portaveu de la comunitat musulmana Al-ttauba, Baba Nahisatu Silah, també va expressar la seva satisfacció per l’acord assolit. “La idea ens sembla molt bé, nosaltres estem molt a gust a Voramar però és cert que ens faltava un espai més gran”, va manifestar Nahisatu, que es va mostrar amatent “perquè el projecte sigui finalment una realitat”. El portaveu va elogiar el tracte rebut per les formacions polítiques i va apel·lar a la “bona relació” actual amb els veïns del barri. “Sempre procurem tenir una bona convivència i, si alguna cosa molesta, intentem evitar-la sempre”, va comentar.

La resta de formacions polítiques van destacar el fet que la nova proposta sigui integradora. “L’esforç que s’ha fet per part de tots els partits demostra que aquest és un tema molt important pel municipi”, va manifestar la regidora de la Crida, Marina Altés. “És un tema que s’arrossega des de fa molt de temps i l’enfocament que se li està donant és molt correcte”, opinava el portaveu de Ciutadans, Josep Maria Cano. Des d’ERC, el seu portaveu, Josep Maria Molins, va destacar el fet que “s’aposta per un centre cívic que servirà per integrar les entitats del barri i de tot el municipi. Finalment, l’ecosocialista Elena Martín va fer notar el fet que “es prioritzi que hi hagi una solució integradora i que la situació es tanqui positivament”.

Aquest diari va intentar contactar amb el regidor del PP, Joaquín Briones, però no va ser possible.

LES FRASES

Aquesta proposta és el fruit de molts mesos de treball, tant amb els partits com amb la comunitat musulmana
És un projecte força novedós del qual Premià de Mar serà pioner
Antoni Subirà
Tercer tinent d’alcalde de Premià de Mar
La idea ens sembla molt bé, nosaltres estem molt a gust a Voramar, però és cert que ens faltava un espai més gran
Procurem tenir una bona convivència, i si alguna cosa molesta intentem evitar-la
Baba Nahisatu Silah
portaveu de la comunitat musulmana de Premià de Mar

Un afer que va provocar un revés a la convivència

Lluís Arcal

L’any 2002 quedarà gravat en la memòria col·lectiva de Premià de Mar. Va ser llavors quan va esclatar un conflicte social que va derivar en manifestacions i aldarulls de veïns que es mostraven contraris al projecte de construcció d’una mesquita en un solar propietat de la comunitat musulmana del municipi. La reacció d’una part dels ciutadans va encendre el senyal d’alarma a tot Catalunya, mentre que al municipi els esforços es van dirigir a calmar els ànims.

La irrupció del líder ultradretà Josep Anglada i la recollida de 5.000 firmes en contra de la mesquita van fer que s’encenguessin els ànims al municipi. Va ser quan es va crear la coordinadora Premià per la Convivència, amb l’objectiu de trobar una sortida a la crisi a través del diàleg entre totes les parts. A l’altra banda, el govern de Premià de Mar d’aleshores (PSC, ICV i ERC) es ressentia d’aquest conflicte amb la marxa dels ecosocialistes, que apostaven perquè es deixés construir la mesquita als terrenys que la comunitat musulmana tenia al carrer Joan Prim. Després de fer crides, insistentment, a la calma per part de la llavors alcaldessa, Maria Jesús Fanego (PSC), i de les reiterades peticions a les administracions superiors perquè treballessin en la resolució del conflicte, es va crear una comissió de negociacions que va aglutinar totes les parts. Finalment, la solució al conflicte va arribar al setembre, amb la cessió per a 15 anys a la comunitat musulmana de l’antiga escola Voramar. A Premià de Mar hi tornava la calma, tot i que la solució va ser criticada per partits polítics amb l’argument que només s’havia ajornat el conflicte. Els veïns contraris a la mesquita es van deslligar d’Anglada, però a l’octubre van anunciar la creació del partit Veïns Independents de Premià de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]