Societat

Societat

El govern traurà a concurs les cinc residències polèmiques

Un brot de sarna i altres irregularitats a la residència Molí-Via Favència han fet que se suspengui l’activitat de la gestora

L’empresa que gestiona els cinc geriàtrics assegura que compleix les condicions del plec d’adjudicació

Un nou concurs per posar els cinc centres geriàtrics en noves mans, i, a més, en un procés en què es valoraran millor les propostes que apostin per garantir un bon servei, com ara una oferta de personal per sobre de la ràtio establerta. Aquesta és la resposta de la Generalitat a les protestes d’alguns familiars d’avis de cinc residències de Barcelona que, segons han denunciat, no estan ben atesos. No es prorrogaran els contractes amb els actuals gestors dels centres Bertran i Oriola, Bon Pastor, Mossèn Vidal i Aunós i Alchemika.

En el cas de Molí-Via Favència ja s’ha suspès l’activitat de la gestora, després que les últimes inspeccions hagin detectat irregularitats, entre les quals un brot de sarna, que, segons el govern, no es va comunicar correctament ni a les autoritats d’Afers Socials ni a les de Salut, ni tampoc a les famílies dels residents. El brot de sarna ha afectat tres usuaris i tres treballadors. Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador i ha iniciat els tràmits perquè la segona empresa més ben valorada en la licitació es faci càrrec de la gestió. En el ple del Parlament, la consellera Dolors Bassa va explicar ahir que s’hi han detectat greus irregularitats funcionals en la gestió de la medicació, els àpats i la higiene.

La unió temporal d’empreses UTE Ingesan-Asproseat, que gestiona tots cinc centres, va anunciar ahir que presentarà al·legacions contra la Generalitat i va assegurar que sempre ha complert les condicions del ple d’adjudicació del servei. Els responsables de la UTE també es defensen, i diuen que van activar el protocol “en temps i forma” pel brot de sarna i que van posar en marxa les mesures preventives. Així, consideren que no hi ha causa jurídica que empari la suspensió cautelar.

Afers Socials, però, manté que es farà un nou concurs per delegar la gestió dels centres i que es valorarà que la plantilla estigui per sobre de la ràtio actual d’un professional per cada deu residents. El mes vinent s’aplicaran mesures d’urgència i s’augmentarà el personal d’atenció directa a totes cinc, assegurant un mínim de tres gerocultors per planta amb un cost compartit entre administració i empreses adjudicatàries. La polèmica va començar quan familiars dels residents van denunciar les males condicions dels centres .

LA XIFRA

984
residències
assistides de gent gran hi ha a Catalunya, 63 de les quals són de titularitat de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Desactiven la Fase d’Emergència per nits tòrrides del Pla Calor i es manté activa la fase d’Alerta

Barcelona

El vas principal de l’abocador de Coll Cardús comença a segellar-se

VACARISSES
GIRONA

La Policia destina tres agents més a tasques de carrer gràcies a un nou dispositiu mòbil

GIRONA
Medi ambient

Barcelona respira l’aire més net dels últims 25 anys, però lluny dels límits de 2030

Barcelona
societat

Can Ruti tracta més de 60 pacients amb Parkinson o tremolor amb un sistema pioner d’estimulació cerebral remota

Badalona
societat

L’Agència Catalana de l’Aigua inicia els tràmits per a construir la depuradora de Sarral

Sarral
VILOBÍ D’ONYAR

L’Aeroport de Girona incorpora dues furgonetes elèctriques a la seva flota

VILOBÍ D’ONYAR
BEGUR

Aturat el projecte de la Font de Baix pel recurs d’un dels licitadors

BEGUR

Vuit propostes d’entitats opten a ser incloses al pressupost d’inversions

CASTELLAR DEL VALLÈS