Vins
A +500
El clima amb temperatures canviants entre la nit i el dia i el sòl argilós ofereix vins complexos, aromàtics i amb color
El projecte uneix 30 famílies que conreen 400 hectàrees
És un celler jove i petit que ha apostat per donar vida a unes vinyes situades a la part més alta de la DO Penedès, dins la comarca de l’Alt Camp (entre 500 i 800 metres d’alçada) i que representen la part més salvatge d’aquesta denominació d’origen; fins i tot, en algun lloc, feréstega. Sota la influència de les ruïnes del castell de Selma, que havia estat lliurat als templers i que anys enrere va ser el punt de confluència de les masies de l’entorn, les vinyes de Varietal 500 busquen retornar el valor dels lligams amb la terra amb l’elaboració de vins d’alçada, en tots els sentits.
El projecte Varietal 500 va néixer l’any 2009 de l’elaboració del vi Nou de +500 per part de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu. Aquest vi és un monovarietal de montònega (una varietat de raïm blanc que alguns elaboradors consideren la parellada de la zona, mentre que d’altres el reclamen com una varietat pròpia). A partir del 2013, el celler va professionalitzar la distribució i la comercialització, i Varietal 500 va començar a elaborar els seus propis vins a partir de varietats autòctones, tradicionals o varietats molt ben aclimatades a la zona d’alçada (garnatxa blanca i negra, merlot i sauvignon blanc).
Segons el director general de Varietal 500, Lluís Figueras, els canvis tèrmics entre la nit i el dia són una de les característiques que més afecten la vinya en aquesta zona. Provoca maduracions lentes amb altes qualitats.
Actualment, l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu reuneix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, que es conreen seguint les pràctiques d’excel·lència i garantint els criteris de sostenibilitat i ecologia. Es tracta de donar sentit a un celler petit que pugui promoure el compromís dels visitants i locals amb el paisatge i una economia local respectuosa. Per això, han apostat per una producció limitada de 20.000 ampolles que busquen l’expressió de l’entorn amb un procés d’elaboració respectuós i amb l’ús de llevats autòctons.
Figueras recorda que un dels objectius del projecte és fer territori i donar valor a un patrimoni marcat per les cabanes de pedra seca i les torres de guaita, on el bosc i l’entorn natural hi tenen un pes específic molt important. La història de la zona, a la frontera del riu Gaià, reafirma els lligams del paisatge amb el conreu de la vinya des del segle X. Segons ell, el vincle amb la terra es plasma en dos conceptes clau: la viticultura, ja que totes les vinyes que es fan servir per a l’elaboració dels vins de Varietal 500 són vinyes d’alçada, conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu; i la vinicultura, ja que l’enòleg, Josep Mitjans, és un ferm defensor de l’aplicació de mètodes naturals en l’elaboració dels vins. Precisament, Mitjans destaca la complexitat aromàtica i el color dels vins d’aquesta zona, a causa del clima i del sòl d’argiles que garanteixen nutrients al cep durant les èpoques de sequera. Mitjans creu que l’objectiu ha de ser buscar expressions més pròpies del terrer.