La Valdés porta dos premis i sort doble a una treballadora de la neteja

La centenària administració de la Rambla reparteix 15.200.000 euros

Aquesta oficina centenària bullia ahir al migdia de gent, entre periodistes, curiosos i clients. Després d'haver-hi tocat un tercer i un quart premi de la rifa, els reunits hi van esperar a peu dret i atents a les ràdios l'anunci del segon premi de la grossa. Una parella de joves amb vestit jaqueta donen una targeta a una de les oficinistes: «Som de l'oficina de gestió de cobraments d'aquí al costat, per si a algú li interessa.» La Charo Zardoia, dependenta d'una floristeria de la Rambla, compra 46 dècims d'un número per a la loteria de Reis. 900 euros de dècims que repartirà entre la família, els amics i els veïns d'Ablitas, un poble de Navarra d'on és originària. Ja s'han anunciat el segon i la grossa. Getafe i Madrid. Res, a desfilar cap a casa, la feina o a continuar xafardejant per la Rambla.

Al matí, s'havien anunciat un tercer premi, el 10104, i un quart, el 29013, dels quals Valdés tenia sèries. Del primer, trenta sèries que han permès repartir 15 milions d'euros. Del segon, una única sèrie premiada amb 200.000 euros. El quart premi es va vendre tot per finestreta i el tercer, gairebé tot per internet a una empresa de Mollet del Vallès. Fa un mes, la filla d'Encarna Díaz, una dona de la neteja que treballava a la redacció d'El Periódico, va comprar dos dècims del 10104 a l'administració Valdés. Aquest número l'havien triat elles dues i el gendre, amb el 29013, i havien anat a l'administració de la Rambla perquè hi eren tots dos, segons explica Encarna al diari on treballa. Del número del quart premi, però, l'administració Valdés ja no en tenia i, al final, el van comprar per internet a una administració de Múrcia. Ahir tots dos sortien premiats i la família de l'Encarna s'emportava 140.000 euros.

Ni l'Encarna ni cap altre dels premiats per Valdés van acostar-se ahir al matí a l'oficina de la Rambla. Jordi Garcia Valdés, cap de l'administració, dubta que cap s'hi apropi durant la resta del dia: «A vegades no vénen fins després de festes.» Els seus clients acostumen a ser residents de tot l'Estat que volen números de l'oficina. En contra de la tendència general, han venut més loteria que altres anys. El Jordi creu que és un efecte directe d'un fet relacionat també amb l'atzar. L'any passat, la grossa va tocar a la Rambla, però no va ser a la seva oficina. L'administració guanyadora no en va fer publicitat, segons ell, i la gent ho va relacionar amb ells. Dilluns al vespre, diu, tenien una cua de compradors que arribava fins a l'estanc Gimeno, dotze números Rambla amunt. També deu ser el pes de la tradició, comptant la popularitat d'aquest negoci centenari a la capital catalana. Era el 29 de març del 1905 quan Miquel Valdés va rebre la credencial del Ministeri d'Hisenda per establir-se com a administrador de loteria a la Rambla barcelonina. L'any següent, el 22 de desembre, ja repartia el segon premi de la grossa. Durant aquests 104 anys de tradició, l'administració ha repartit set cops el primer premi i, qui sap quants, la resta. Els darrers que recorda són el segon premi del 2004 i dos cinquens, l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.