Societat

Patrimoni

Els nous de Cal Ferrer

L’Ajuntament de Caldes estrena avui la nova sala de plens, situada en un edifici d’origen medieval

La finca ha tingut usos diversos i va ser la seu d’un escorxador

Els nous inquilins de Cal Ferrer de Caldes de Malavella s’uneixen a la llarga llista de propietaris d’aquest edifici d’origen medieval. Aquesta casa, situada a l’actual plaça de l’Ajuntament i que queda adossada a un tram de la muralla del municipi, ha anat passant de mà en mà al llarg dels temps.

Als segles XII-XIII va prendre el nom de Casa Parella o Domus Parella, si ho diem en l’idioma oficial de l’època, el llatí. Més endavant, al segle XV, la casa es va anomenar Mas Cruïlles i, cap al segle XIX, aquest casal, i un conjunt de terres importants al seu voltant, va passar a mans de la família Vall-llobera, segons informa l’Ajuntament. En aquest cas, el nom de la casa no va canviar, sinó que ho va fer tot el carrer. De fet, Josep M. Vall-llobera, als anys cinquanta i setanta, va facilitar al poble els terrenys per construir el grup escolar de Sant Esteve. Finalment, ja al segle XX, aquest edifici va passar a denominar-se popularment Cal Ferrer de la Plaça, segurament pel fet que havia aixoplugat algun ferrer del poble. Tot i així, l’edifici també s’hauria pogut anomenar ca l’escorxador o cal presoner, perquè també hi ha referències que aquest indret ha estat usat com a escorxador i com a presó.

Ara, l’edifici modifica l’ús que se’n farà, després que el consistori hagi finalitzat les obres de rehabilitació, que permetran que les sessions plenàries, incloent-hi la d’avui mateix al vespre, es duguin a terme a tocar dels espais de l’edifici consistorial. Les millores també han permès ampliar l’espai per a reunions, actes o exposicions, tal com explica el primer tinent d’alcalde, Sergi Mir. A més, Mir ha valorat molt positivament aquestes reformes perquè “s’ha fet una simbiosi entre la planta moderna i aquest edifici medieval”. El tinent d’alcalde ha explicat que les reformes permeten tenir “una sala digna en un edifici notable, que el poble s’ha fet seu” i que “ara l’edifici acollirà la veu del poble amb la realització dels plens”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia