Societat

Cultura

El ‘Retaule de sant Ermengol’ fa 60 anys i estrena direcció

L’espectacle teatral, que es representa des del 1957, s’oferirà del 5 al 12 d’agost al claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell

Destaca també la incorporació d’un nou quadre escènic

Des de l’any 1957, al cor de l’estiu, al claustre de la catedral de la Seu d’Urgell s’hi representa el Retaule de sant Ermengol, un espectacle medieval sobre la vida del patró de la diòcesi, el bisbe sant Ermengol. Aquest any, doncs, es compleixen els 60 anys de la primera representació i el Patronat del Retaule ho ha volgut celebrar. Després de dues edicions sota la direcció artística de Joan Hernàndez, aquest any la responsabilitat recau en Xavier Piguillem, director de la Companyia Inestable Ceretana de Teatre de Puigcerdà, fundada l’any 2003.

Una de les principals novetats és la incorporació d’un nou quadre escènic a l’espectacle. El Retaule de sant Ermengol, original d’Esteve Albert i Corb, estava format per algunes escenes més que no pas les que es representen actualment i poc a poc el Patronat les va incorporant. La darrera incorporació va ser fa uns anys amb el quadre de l’ Expedició a Còrdova i aquest any el públic podrà tornar a veure La batalla d’Albesa. Amb aquesta escena ja seran 11 els quadres plàstics que conformen el retaule actual.

La nova escena serà el segon quadre escènic de l’espectacle i el seu to serà molt més teatral, amb més diàleg entre els actors i més participació d’actors com a gent del poble. En aquest sentit, el Patronat, que vol donar més dinamisme a l’espectacle, ha escurçat l’escena de l’Enterrament per tal d’afegir una escena sense allargar massa la representació, que tan sols durarà 5 minuts més.

Paral·lelament, dijous (20 h) l’Espai Ermengol acollirà una xerrada sobre El comte Ermengol I d’Urgell, la batalla d’Albesa i la ràtzia a la Catalunya del segle XI, a càrrec de Josep Suñer Arcede, doctor en història i especialista en fons àrabs. Una altra de les novetats és el canvi d’hora d’inici de l’espectacle que passa a ser a les 22.30 h en lloc de les 22 h. Aquest canvi es deu al resultat de les enquestes realitzades durant l’any passat per part del Consell Comarcal i en el marc d’un estudi que realitza sobre la cultura popular a l’Alt Urgell. A les enquestes, una de les propostes del públic era modificar l’hora de començament, tal i com ja s’havia fet fa uns anys.

L’espectacle

Del 5 al 12 d’agost

Preu: 15 €; anticipada: 13 €



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia