Societat
Joves amb síndrome d’Asperger fan convivències
Participen en unes estades que promou la Fundació Friends de Barcelona per preparar-se per a la vida independent dins el projecte ‘Espavila’t’, que té l’objectiu d’afavorir l’autonomia dels nois
Un grup de 4 joves i la seva monitora conviuen durant una setmana a Tornabous. Tenen la síndrome d’Asperger (trastorn de l’espectre autista) i participen en el projecte Espavila’t, que du a terme la Fundació Friends de Barcelona amb l’objectiu d’entrenar-los per a una futura vida independent. Cada dia tenen unes tasques domèstiques assignades que han de complir, com per exemple cuinar, netejar o anar a comprar, entre altres. Les persones amb aquesta síndrome tenen dificultats per comunicar-se, relacionar-se, uns interessos restringits i repetitius i el desig d’invariància de l’entorn. Tot plegat fa que molts arribin a la vida adulta amb menys autonomia. La psicòloga i monitora de les estades, Laura Banda, els guia perquè ells mateixos aprenguin a organitzar-se, tenir cura del propi cos i de la llar, resoldre conflictes de convivència o planificar activitats.
Per això cada dia dediquen una estona a planificar en assemblea la jornada següent. Tots s’esforcen per posar en comú idees i realitzar tasques.
La Laura explica que quan aquests joves arriben a l’edat adulta els costa afrontar les tasques del dia a dia perquè sempre estan amb els pares. “Amb el projecte Espavila’t volem que tinguin un respir de les famílies i puguin aprendre a desenvolupar-se de manera més autònoma”, hi afegeix.
El Ramiro Delahoz assegura que les estades no només l’ajuden a ser més hàbil a fer les tasques, sinó que a més a més li permeten valorar-les.
La síndrome d’Asperger encara és força desconeguda, perquè fins als anys noranta no va ser reconeguda internacionalment com una entitat clínica. De fet, molts casos, sobretot en adults, no es diagnostiquen. A banda de destacar més en unes àrees que en les altres, els afectats molts cops són incompresos per la societat.
L’Alby, un altre noi, explica que a vegades la gent no entén les seves reaccions i que li costa captar la ironia o el sarcasme.
La Fundació Friends ofereix a les persones diagnosticades o que presenten problemes de relació, comunicació o empatia, eines en l’àmbit educatiu, lúdic, laboral, de promoció de l’autonomia i suport a les famílies. Des del 10 de juliol fins al 27 d’agost diferents grups de l’entitat visiten Tornabous.