FALSET (Priorat)

L'Encamisada

Amb camisa blanca

Un centenar de cavalleries participaran en l'Encamisada de Falset, la festa amb què la capital del Priorat honora Sant Antoni. El ritual no canvia, segons explica Anton Vidal, president del Centre d'Estudis Falsetans: «Enguany, a causa de les obres, només variarà una mica el recorregut». Un altre petit canvi té a veure amb els panets de Sant Antoni, que es vendran a dos euros la unitat.

Repic de campanes

La festa començarà dissabte al migdia, amb el so de les campanes i els coets. A les vuit del vespre, l'Encamisada, encapçalada pels dimonis i la banda de música Vila de Falset, es reunirà davant del celler per dirigir-se cap a l'església, on tindrà lloc la benvinguda i la lectura del pregó.

Diumenge, a dos quarts de nou del matí, es beneiran els animals i tot seguit s'oferirà un esmorzar popular. A les onze, l'Encamisada es tornarà a reunir davant del Celler per desfilar fins a l'església. Després de la missa major i la benedicció dels panets, el passant continuarà fent els tombs pels carrers de la vila.

16 i 17 de gener. Pels carrers del centre.

La llegenda

M.J.R.

La llegenda diu que durant la guerra de Successió o durant la guerra del Francès, els falsetans van poder guanyar una important batalla perquè la boira i l'enginy els va ajudar. El dia es va aixecar boirós, i els homes van decidir vestir-se amb camises blanques per no ser vistos. El Centre d'Estudis Falsetans exigeix als participants que vesteixin la roba tradicional de l'Encamisada, que inclou la camisa blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.