Aliments animats
La santpedorenca Anna Salcedo ha inventat un mètode per personalitzar tot tipus d’aliments
S’ha fet fabricar una impressora, dissenyada per ella mateixa, que ha patentat a escala mundial per evitar possibles plagis
Gominoles amb dibuixos animats estampats, galetes amb famosos quadres dibuixats, macarrons decorats amb una rosa que no es despinta en bullir-los o fins i tot el peix cru del sushi personalitzat són algunes de les peculiaritats que podem trobar a l’obrador de la santpedorenca Anna Salcedo. Ha creat l’empresa Hungry Pixels i ha inventat una màquina, a l’estil impressora en 3D, que pot imprimir sobre gairebé qualsevol producte, sigui quina sigui la seva mida, textura o estat.
Aconsellada pels seus advocats, Salcedo ha patentat el seu mètode a escala mundial, ja que en ser una màquina de fabricació pròpia té molts números de ser única al món, segons explica ella mateixa. De fet, assegura que després d’encarregar un estudi de mercat internacional, no ha trobat cap altre giny igual. El procés, però, no ha estat ràpid ni fàcil. Ja fa uns tres anys que va tenir la idea i, des de llavors, ha hagut d’avançar a passos de formiga. Detalla que sempre li ha agradat la cuina i que s’ha passat mitja vida treballant en el sector de l’alimentació (disset anys en una fàbrica alimentària i diversos anys a la cuina d’Ampans). Per això, quan va imaginar què podria fer que encara no estigués al mercat, va pensar a personalitzar tot tipus d’aliments i fer-ho amb una màquina que ella mateixa fabricaria.
Després de diverses proves amb les màquines culinàries que tenia a casa –diu que totes van acabar trencades– va començar a dissenyar la que seria la màquina definitiva, que durant l’entrevista reposa sobre una taula tapada completament i que Salcedo es nega a ensenyar-nos perquè no sigui fotografiada. “Com que sabia perfectament què necessitava, vaig contactar amb una empresa perquè em fes aquesta impressora a mida. Però van trigar bastant, perquè no sabien on aconseguir algunes de les peces que demanava”, relata la santpedorenca. Un cop fabricada i patentada la màquina, que imprimeix amb colorants alimentaris cent per cent comestibles, va començar a diversificar el tipus d’aliment personalitzat i va crear-se un perfil a Instagram (@coolimaginarium), així com també un web on es poden comprar els seus productes en línia.
Diu que diversos cuiners excepcionals, com ara Ferran Adrià, han vist el seu producte: “Li vaig portar una mostra i va al·lucinar. Va cridar els seus cuiners perquè vinguessin a veure-ho; no me n’oblidaré mai”, recorda. De moment, Salcedo s’ha fet construir un petit obrador al garatge de casa, amb l’esperança que l’augment d’encàrrecs li permeti, algun dia, tenir el seu propi establiment.
El potencial de les xarxes socials
La creadora de Hungry Pixels explica que dedica moltíssimes hores –unes quatre cada dia– a promocionar els seus productes a través de les xarxes socials, que gestiona ella mateixa. “A la gent li fa molta gràcia poder menjar aliments que porten el logo de la seva empresa estampat, la cara d’algú conegut o qualsevol imatge que els genera simpatia”, relata, i hi afegeix que intenta donar resposta a tots els comentaris i missatges dels internautes.
Una de les últimes feines que ha fet ha estat per a l’àvia youtuber de Mallorca Maria Gibert, a qui Salcedo ha obsequiat amb unes patates de bossa i llaminadures personalitzades amb el rostre de l’àvia i elements típics de les Balears. La majoria d’encàrrecs són, assenyala, per a bloguers especialitzats en gastronomia i també per a persones que volen fer un regal original (per a convencions, aniversaris, casaments i altres celebracions), així com per a comerços minoristes. Salcedo, que en els pics de més feina compta amb la seva germana, admet que ara per ara no pot viure d’això: “He de seguir amb la meva feina, netejant cases. El que em faria més il·lusió és que el negoci agafés embranzida i que, a part de poder-m’hi dedicar al cent per cent, també pogués donar feina a més gent.”