Els Reis també porten 850.000 tortells

La crisi no afecta la dolça tradició, que enguany es ven a uns 25 euros el quilo

Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, els pastissers preveuen superar els 150.000 tortells venuts, pràcticament com l'any passat, seguint la tònica catalana. Aquesta estabilitat, però, no va en concordança amb el sector, que veu com cada cop hi ha menys pastissers i el nombre d'agremiats va a la baixa.

En poc més d'una dècada, el gremi provincial d'artesans pastissers de Tarragona ha vist reduït el nombre de pastisseries artesanes agregades d'unes 150 a per sota del centenar. «Costa trobar joves que es vulguin dedicar a la pastisseria, si no és per tradició familiar», lamenta el president del gremi, Carles Vallvè.

Vallvè és fill d'una família pastissera de Valls. A la seva pastisseria, coneguda amb el renom de ca les Taronges, faran un miler de tortells. Donat que se'n mengen durant dos dies –dimarts 5 i el mateix dia de Reis–, no pot competir amb la mona de Pasqua, un dolç igual de tradicional però amb més marge temporal.

L'elaboració artesanal dels tortells

Una de les pastisseries que manté l'elaboració tradicional dels tortells de Reis és la centenària Valero, de Móra d'Ebre. El seu propietari, el mestre artesà Valero Munté, explica que manté la fórmula d'elaboració del seu besavi, que va fundar la pastisseria l'any 1886 a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre). «Treballem de forma artesanal, ho fem tot amb les mans, sense maquinària, la massa és la de sempre, cal conservar les arrels, saber d'on venim, i estic orgullós de poder tirar endavant el mètode del besavi», remarca Valero.

Tot i l'elaboració tradicional, Munté explica que la innovació dels tortells resideix bàsicament en les figuretes que «cada cop són més gracioses ja que, per exemple, es canvia el tradicional rei per ninotets del Barça».

Segons el pastisser, els tortells que tenen més sortida són els de crema, encara que cada cop més els clients en demanen de nata, trufa, massapà i cabell d'àngel. La pastisseria Valero elabora dues fornades diàries, d'uns seixanta tortells, que comencen a fer quatre o cinc dies abans de Reis. Així, l'establiment morenc en pot elaborar uns 600.

Tot i la crisi, Munté espera que la gent «s'aboqui» a la tradició de comprar tortells de Reis. «Esperem que vagin a les pastisseries a comprar-los, que és on hi ha la qualitat», hi afegeix.

Pel que fa a la resta de demarcacions, es calcula que a les comarques barcelonines es vendran 540.000 tortells, mentre a Girona i Lleida la previsió de vendes se situa entre els 100.000 i els 150.000 tortells. «Estem molt contents de poder mantenir el nivell de l'any anterior», afirma Joan Turull, president del gremi de pastissers de Barcelona.

En els darrers anys s'han incrementat les vendes de tortells el dia 5 de gener per evitar les cues o perquè, en lloc d'esperar fins al mateix dia de Reis, els consumidors opten per menjar el tortell la nit anterior. «Abans es venien el 100% dels tortells el dia 6, ara ja no», ha apuntat Turull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.