Societat

Lluita contra el gihadisme

Intel·ligència artificial per detectar la radicalització

Un projecte europeu prepara un sistema que, a partir de l’activitat dels joves a les xarxes socials, detecti quins podrien acabar sent terroristes

Hi participa una empresa amb seu a Sant Cugat

Com s’ha vist amb els terroristes de Ripoll, els processos de radicalització poden ser tan ràpids que poden passar inadvertits a familiars i amics. Ara bé, i si fossin detectables (o, fins i tot, predictibles) per un ordinador? Això és, justament, el que vol acabar fent el projecte Trivalent de la Comissió Europea, que aspira a interpretar i comprendre amb major profunditat la radicalització violenta que està afectant el continent per, després, desenvolupar contramesures apropiades, des de l’esmentada detecció primerenca fins a estratègies, formes i tècniques de contranarrativa.

Per fer-ho, aquest projecte inclòs en el programa Horizon 2020 de la Unió Europea té la implicació de 21 socis de nou estats diferents, entre els quals hi ha tant cossos policials com centres de recerca i empreses tecnològiques. Una d’aquestes és Expert System, una multinacional amb seu a Sant Cugat del Vallès que se centra en l’aplicació de la intel·ligència artificial per destriar i interpretar la informació procedent de senyals de fonts molt diverses com ara xarxes socials, mitjans de comunicació en línia, blocs i documents oficials.

“L’ideal que perseguim és arribar a disposar d’uns elements tècnics que permetin identificar les causes de la radicalització fins al punt d’arribar al detall d’individus concrets, tant per prevenir-la quan encara s’hi està a temps com per donar un instrument més a les forces de seguretat per lluitar contra el terrorisme”, explica José Manuel Gómez, responsable del departament de R+D d’Expert System Iberia. En concret, l’empresa posa al servei del projecte tecnologia d’intel·ligència cognitiva que ensenya les màquines a interpretar la informació tal com ho fa el cervell humà.

El sistema, doncs, haurà d’extreure i estructurar gran quantitat de dades per obtenir informació rellevant.

Segons indica Gómez, el sistema en què treballen se centraria a atacar les dades des d’un punt de vista de coneixement estructurat, més que no pas estadístic. D’aquesta manera, no caldria un gran volum de missatges sospitosos per generar l’alerta, sinó que un petit indici podria arribar a ser suficient si es combinen amb altres factors. I és que Trivalent no analitzarà únicament text, sinó que s’està dissenyant perquè pugui encreuar dades amb moltes més variables, com ara perfils psicològics o patrons de comportament.

Els implicats en el projecte, que va arrencar al juliol, han fet les primeres proves “amb la tecnologia de partida, no la que volem desenvolupar” i es mostren molt esperançats amb el resultat final. Per conèixer-lo caldrà esperar fins a mitjan any 2020, però les primeres proves no trigaran tant. “El desenvolupament de la tecnologia creiem que pot ser ràpid. El que requerirà més temps serà la comprovació i validació dels resultats amb els cossos de seguretat implicats”. De l’Estat només hi ha la Policia Municipal de Madrid, però la intenció és que, un cop funcioni, es creï un fitxer de radicalització accessible a tots els cossos.

LA XIFRA

2,7
milions d’euros
de pressupost té el projecte Trivalent, que no s’acabarà fins a l’abril del 2020.

LA FRASE

Tenim el repte de detectar possibles futurs terroristes a partir de la seva activitat a la xarxa
José Manuel Gómez
responsable del departament de R+D d’Expert System Iberia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.