La premsada de most de l’Empordà atreu mig miler de persones a Cadaqués
El cicle de la vinya s’ha avançat a causa de les altes temperatures de la primavera i les previsions apunten a un 5% més de producció que l’any passat
Prop de 500 persones van participar a la Festa de la Verema de la DO Empordà a Cadaqués. La festivitat es va iniciar amb l’arribada del raïm en barca, que va donar pas al pregó, a càrrec de la productora i directora de cinema Isona Passola. El pregó va recordar el passat vitivinícola de Cadaqués i els efectes socials i econòmics de la fil·loxera, que van fer desaparèixer els ceps del cap de Creus. En aquest sentit, Passola va agrair la feina dels cellers DO Empordà, que han recuperat a Cadaqués i al cap de Creus “les vinyes verdes vora el mar”.
Alba Martín, segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Cadaqués, va destacar que no es pot entendre la història del municipi sense el conreu de la vinya. I Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, va assegurar que és un honor celebrar la festa a Cadaqués, “un poble de gran tradició vinícola que deu el seu patrimoni arquitectònic i paisatgístic al cultiu de la vinya i l’olivera”.
L’acte va acollir la tradicional premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bota de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà, i es va completar amb l’actuació musical d’Anna Segura & Freebirds i un tast de vins dels tres cellers de Ceps de Cap de Creus i de la butinatxa, la botifarra elaborada amb garnatxa de la carnisseria Serraplà.
Al llarg del cap de setmana, també s’han celebrat xerrades, rutes i tastos a Cadaqués i al celler Martín Faixó. La Festa de la Verema coincideix amb l’inici de la verema 2017 a l’Empordà. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha iniciat, en general, entre una setmana i deu dies abans respecte a campanyes anteriors. El cicle vegetatiu de la vinya s’ha avançat a causa de les altes temperatures de la primavera. Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció serà lleugerament superior a la de l’any passat, aproximadament un 5%.