Societat

Educació

200 anys al costat dels infants

Els maristes celebren el bicentenari de la seva fundació i la seva dedicació a l’ensenyament

Una mostra interactiva recorrerà les ciutats catalanes on la Fundació Champagnat té les seves deu escoles

Els maristes miren endavant obrint-sea la nova realitat pedagògica a les escoles

“El nou començament ens fa viure apassionats. 200 anys no és un punt d’arribada; és un senyal per continuar avançant”, va dir ahir el germà Pere Ferré, provincial Maristes L’Hermitage (la província de la qual formen part els maristes de Catalunya, juntament amb els de França, Hongria, Grècia, Suïssa i Algèria). Amb aquestes paraules va tancar l’acte de celebració del bicentenari de la fundació de la Institució Marista, que es va fer al CaixaForum. El van presidir la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, i el bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i va aplegar religiosos, educadors, pares, alumnes i responsables de les obres socials dels maristes. Davant d’ells Ponsatí va agrair als maristes la seva aportació “al servei educatiu del país” i la seva tasca “ingent d’integració social”.

“Hem entès que la celebració del bicentenari no és mirar enrere sinó que és anar endavant, obrir-nos a la nova realitat pedagògica i als nous reptes educatius, sempre apostant pel nostre model de comunitat educativa i de treball en xarxa”, explicava el germà Jaume Parés, conseller provincial i president de la Fundació Champagnat. Els maristes volen mirar al futur i avançar en les paraules del seu fundador, sant Marcel·lí, que, com va recordar el provincial Pere Farré, en una ocasió, davant un alumne rebel (sembla que molt dur de pelar), va recordar als educadors que “sempre paga la pena continuar la tasca educativa tot i l’aparent manca de fruits”. Quantes vegades hem estat a punt de llançar la tovallola?”, es va preguntar.

No van llançar la tovallola per les denúncies d’abusos sexuals en un col·legi de Barcelona. “Al contrari; no vam girar l’esquena al problema sinó que el vam atacar amb tot el nostre compromís”, recordava ahir Jaume Parés, que va assegurar que la vetlla perquè un cas així no es torni a repetir és un dels seus “pilars”, un “compromís irrenunciable”. També recordava com va fer pinya tota la comunitat educativa aleshores i que, des que es va destapar el cas fins ara, “més de 2.000 alumnes s’han apuntat als nostres centres”.

Durant l’acte, es va presentar una exposició que serà itinerant i anirà visitant les ciutats on els maristes tenen les seves deu escoles: Badalona, Barcelona, Girona, Igualada, Rubí, Lleida, Mataró i Malgrat de Mar. Un altre plat fort de la celebració serà l’estrena, el 28 d’octubre a l’escola Immaculada de Barcelona, del musical Amb tu, Marcel·lí, sobre la vida de Marcel·lí Champagnat, un home que després de “patir molt a l’escola” en fer-se capellà va tenir clar que la seva prioritat eren els infants i la seva educació, i el1817 va fundar l’Institut dels Germans Maristes de les Escoles, els Germanets de Maria.

Un dels moments més emotius de l’acte d’ahir va ser quan la consellera va recordar que als maristes de Rubí és on aquest any hi havien matriculat el nen de tres anys que va morir en l’atemptat de Barcelona. Després es va commoure l’escriptora Care Santos, exalumna, en parlar de la seva escola de Mataró, la Valldemia. Santos va començar a parlar, però no va poder acabar... d’emocionada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia