Societat

Municipal

Sense data per tornar al pis sinistrat de Premià de Mar

Un any després, els afectats per l’explosió provocada de l’immoble on van morir dues persones esperen que les obres de rehabilitació s’enllesteixin per Nadal

Els veïns diuen que el retorn al bloc es faria de manera gradual

Sense data per tornar a casa. Aquesta és la situació en què es troben les quinze famílies del bloc situat entre la Gran Via –el número 196-198– i el carrer Elisenda de Montcada de Premià de Mar un any després de l’explosió de gas provocada en aquest immoble que es va saldar amb dos morts, setze ferits de diversa consideració i el posterior desallotjament de l’edifici sinistrat i d’altres veïns de dos blocs contigus.

Els afectats assenyalen que, tot i no tenir data, les obres de rehabilitació del bloc sinistrat “van a bon ritme” i es mostren esperançats que “per les festes de Nadal es puguin enllestir, si no hi ha contratemps”. A partir d’aquí es podria començar el procés de retorn, que es faria gradualment “a mesura que la gent tingui el seu pis refet”, indica la presidenta de la comunitat de propietaris del bloc sinistrat, Irene Valero. Tal com comenta Valero, actualment les obres de rehabilitació se centren en les instal·lacions dels serveis a l’immoble, com l’aigua i l’electricitat, indicant que tota la tasca estructural ja està finalitzada.

Ara, però, els afectats també estan centrats a afrontar, a partir del mes que ve, el pagament del pisos de lloguer on han hagut de residir durant tot aquest any. “Aquesta cobertura ens durava un any i fins ara la companyia asseguradora ens ha avançat els diners, cosa que ja no passarà a partir de l’octubre”, constata una de les afectades i portaveu dels veïns, Imma Benedicto. Pel que fa a la cobertura per la reparació de l’immoble on es va originar l’explosió, Valero explica que l’assegurança de la comunitat “cobreix gairebé totes les contingències comunes” però assenyala que durant aquest any s’ha fet una mena de “guardiola” perquè la comunitat assumeixi les reparacions dels veïns que no tenien assegurança o que ja se’ls ha acabat. “Ha estat un any molt dur i hem hagut de treure forces d’allà on ha estat possible”, repassa Valero. “Hem passat per molts estadis, des de la por inicial passant per la ràbia i l’angoixa”, assegura Benedicto. “Ara toca una etapa de resignació, però és molt fort constatar que ho has perdut tot”, afegeix la portaveu. Aquestes quinze famílies són les darreres pendents de tornar a casa seva, ja que a l’abril es va produir el retorn de nou famílies del bloc de la Gran Via 192-194 i al juny una desena de nuclis familiars més van poder tornar al pis contigu al bloc on hi va haver la deflagració, al costat del carrer Elisenda Montcada. “Va ser una sacsejada molt gran que recordarem durant molts anys”, manifesta l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU). “Ara hem d’estar concentrats en el retorn dels veïns a casa, que un any després dels fets és una de les coses més dures que hi ha”, comenta Buch. L’alcalde però admet la “situació delicada i complexa” que va haver d’afrontar el consistori els dies posteriors a l’explosió: “T’adones que la majoria dels ajuntaments no estan preparats per a això” afirma Buch, que també assumeix “un punt d’autocrítica”.

Pacte per la Residència

“Potser hi hauria d’haver algun organisme supramunicipal per a aquests casos perquè com a ajuntament estàs bastant sol”, afirma l’alcalde. En aquest sentit, Buch avança que el consistori premianenc ja està treballant en un primer esborrany del Pacte per la Residència. Buch explica que la voluntat d’aquesta eina “és treure el millor de la societat en casos excepcionals com el de l’explosió”. “Voldríem tenir una mena de cens per saber la disposició dels ciutadans i entitats del poble per ajudar i per coordinar-se quan succeeixin adversitats de gran calat al municipi”, exposa. Finalment, l’alcalde de Premià de Mar recorda que els afectats “tenen la porta oberta de l’Ajuntament per rebre qualsevol mena d’atenció, ja sigui jurídica, econòmica o social”, i remarca que “el consistori està acompanyant els veïns”.

Un fet que va trasbalsar el poble

Premià de Mar tindrà gravat per sempre més a la memòria el 18 de setembre del 2016. Va ser aquell dia quan l’explosió en un pis d’un bloc situat entre la Gran Via –el número 196-198– i el carrer Elisenda Montcada es va saldar amb una persona morta, setze ferits de diversa consideració i el posterior desallotjament de 82 veïns. Dies després va morir un home, que era la parella de la dona que va morir el dia de la deflagració. Un mes després, els Mossos van emetre un informe en què es va concloure que la deflagració havia estat provocada i tots els indicis van assenyalar a la segona víctima com a presumpte autor dels fets. Segons els veïns, el cas encara està per resoldre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida
SOCIETAT

Un informàtic diu que Dobrowolski volia vídeos i arxius sobre el coma diabètic

Barcelona
SOCIETAT

Les denúncies per venda ambulant ja doblen totes les del 2023

Barcelona
santa cristina d’aro

Busquen un piròman que ha provocat dos incendis forestals al municipi

santa cristina d’aro
PORTBOU

El Col·loqui Walter Benjamin aborda els reptes de la memòria democràtica en l’era digital

PORTBOU
SEGURETAT

Batlle diu que l’ús de pistoles elèctriques serà “puntual i amb garanties”

Barcelona