Societat

municipal

equipaments

El centre social i sanitari per als “menors de la cola” s’obrirà a Fort Pienc

Tres entitats s’encarregaran de la gestió de l’equipament per treure els nois del carrer

Es preveu que entri en funcionament a mitjan octubre

El centre per atendre els nens i joves que consumeixen cola i altres drogues als carrers i places de Ciutat Vella i l’Eixample de Barcelona s’instal·larà finalment al barri de Fort Pienc, el més petit de la dreta de l’Eixample. Una UTE formada per tres entitats que treballen en l’acompanyament a menors d’origen immigrant o en situació de desprotecció i en l’atenció a la salut mental i les addiccions s’encarrega de la iniciativa. Si es compleix el calendari, diferents fonts assenyalen que es posarà en marxa el mes vinent.

El centre cobrirà tant les necessitats sanitàries com les socials d’aquests joves. D’una banda hi rebran tractament per deixar l’addicció i de l’altra hi podran cobrir necessitats bàsiques perquè hi haurà servei de dutxes i menjador. També activitats i tallers pensats especialment per al seu perfil.

Tot i que encara s’estan perfilant alguns detalls del funcionament, en principi el centre, que serà a prop de l’Estació del Nord, on també es mouen aquests nois, obrirà de nou del matí a nou del vespre. Tant el funcionament com els continguts s’estan elaborant segons les necessitats dels joves i no es descarta que s’hagin d’anar canviant dinàmiques precisament perquè es detectin noves necessitats.

L’abril del 2016 aquest diari va publicar que grups de joves d’origen immigrant i sense referents familiars a Catalunya malvivien des de feia mesos als carrers del districte de Ciutat Vella i inhalaven cola. Alguns eren menors tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) –els que s’escapen dels centres–; d’altres, menors acabats d’arribar i que ni havien entrat en el circuit de protecció, i d’altres, ja majors d’edat extutelats per l’administració.

Davant de situacions de tensió, sobretot al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera , on s’ha fet evident el malestar de comerciants i veïns per la presència dels nois sols consumint tòxics al carrer, el Departament d’Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Barcelona ja van reforçar fa més d’un any els educadors de carrer. Aquests educadors eren, però, només una pota de l’anomenat “dispositiu social i educatiu ” a què es van comprometre les dues administracions l’abril del 2016. L’altra pota és aquest centre sociosanitari especialitzat creat a través del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, on hi ha les dues administracions. El govern hi posa un 80% del pressupost i l’Ajuntament, el 20%.

El consorci va convocar un concurs que han guanyat Sant Pere Claver, Suara i Garbet. Des del primer moment, les dues administracions tenen clar que es tracta d’abordar “unes realitats complexes” i han dit que estaran al costat de les entitats que gestionin el centre. Una de les claus serà que els educadors de carrer que ja coneixen els joves aconsegueixin vehicular-los cap al centre i que, un cop allà, hi trobin prou ganxo per considerar-lo un espai de referència.

El centre podrà atendre 25 joves –fins a 21 anys– i hi treballaran una vintena de professionals entre psiquiatres, psicòlegs, educadors socials i infermers. Els promotors ja estan parlant amb veïns i entitats del barri perquè es posi en marxa amb el màxim consens.

LA XIFRA

624
expedients
de desemparament de menors estrangers no acompanyats ha obert Infància fins al juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia