Societat

Setge al procés sobiranista

Nou atac al monument a la independència

L’han acordonat, després que aparegués aquest dijous amb una de les columnes serrades

No és el primer cop

Tot i que des de fa temps ja no s’hi fan actes polítics, el monument a la independència que Arenys de Munt va aixecar el 2010 per commemorar el primer any de les consultes s’ha convertit en tot un símbol. Erigit a l’esplanada del parc públic de Can Jalpí, a l’entrada de la població, també ha estat objecte de diversos actes vandàlics.

El darrer s’ha produït aquesta setmana, quan un veí que hi passejava a prop se’n va adonar i va alertar la policia que novament havien serrat una de les columnes de ferro que configuren les quatre barres. El regidor d’Espais Públics, Àngel Castillo (ERC), manté que els autors haurien fet servir un tallador de plasma en comptes d’una serra radial, ja que aquest cop el tall gairebé va partir per la meitat la columna. Davant els fets i el perill que això suposa, se soldarà de nou però aquesta vegada caldrà apuntalar-lo i reforçar-ne l’estructura. És per això que fins que no s’actuï, la policia local ha acordonat la zona perquè ningú s’hi apropi i s’intensificarà tot el perímetre de vigilància. Ahir, poca gent passejava a prop del monument, però el cap de setmana l’indret acostuma a rebre molts visitants i per això s’ha delimitat el tancament a tota l’esplanada.

Planxes de ferro

“Es va soldar perquè el tall era sencer i era un perill, però el risc hi és i caldrà apuntalar-lo i reforçar-ne l’estructura”, apunta el regidor d’Espais Públics. Aquest no és el primer cop que s’intenta escapçar una de les columnes que ara s’haurà de reforçar amb unes planxes de ferro, segons apuntava ahir Castillo, que es disposava ahir mateix a fer la denúncia als Mossos d’Esquadra del delicte de danys. “No hi ha hagut ferits, sortosament, i no crec que això vagi més enllà, però és la nostra obligació”, apuntava el regidor.

El monument, allunyat del centre urbà, i on es van celebrar els primers aplecs independentistes, el setembre, per recordar la primera consulta, ja ha patit altres atacs vandàlics. El 2015 hi va haver desperfectes a la mateixa columna amb una serra radial, mesos després que es detectessin marques de serra en la base. El primer atac va cobrir de pintades i esvàstiques les columnes i la pedra, obra de l’escultor Jaume Rodri, que es va encarregar personalment de denunciar els fets.

LA XIFRA

4
són els cops que el monument ha rebut actes vandàlics, entre pintades i intents de serrar-ne les columnes.

LA DATA

12.9.2010
És el dia que es va inaugurar el monument a la independència per celebrar el primer any de les consultes.

LA FRASE

Es va soldar perquè era un perill, però hi ha risc i cal apuntalar-lo i reforçar-ne l’estructura
Àngel Castillo
regidor d’espais públics d’arenys de munt (ERC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia