Adaptant-se a la TDT a corre-cuita
Ha pujat el volum de feina dels instal·ladors d'antenes per l'apagada analògica
En Josep i en David són tècnics de l'empresa Antenes Gerunda de Girona. Estan acostumats que els últims mesos la seva feina principal és l'adaptació d'antenes per poder captar el senyal de la TDT. Expliquen que en la majoria dels casos han de canviar l'antena ja que sobretot es troben amb comunitats de veïns que tenen equips de més de cinc anys d'antiguitat. En algun també es canvia la resta de la instal·lació perquè és obsoleta. En canvi, les instal·lacions més noves només necessiten un adaptador.
Quan s'ha de canviar tot, el primer que fan és inspeccionar l'estat de la instal·lació amb una primera visita que permet fer un pressupost. A partir d'aquí, els tècnics treuen l'antena vella i hi posen la nova, moment en què ja poden orientar l'antena de manera que es vegin el màxim de bé tots els canals. Després, si fa falta, es canvia el cablejat que connecta l'antena amb els pisos i també el distribuïdor. Finalment, es comprova com arriba el senyal.
Ahir en David i en Josep van estar en un edifici de sis veïns a l'avinguda de Montilivi de Girona. Van haver de canviar bona part de l'equipament ja que tenia uns 35 anys d'antiguitats. Un veí de la finca, josep Mas, explicava que els veïns ja tenen els receptors per veure la TDT, però que un cop els van tenir es van adonar que no es veien dos canals. «Fins ara havíem vist la televisió perfectament», assegurava. En Josep veu que l'antena és molt diferent a la que tenia i fins i tot es pregunta si funcionarà «tan petita». El canvi d'instal·lació li costarà a la comunitat de veïns uns 500 euros.
En Josep va trucar a Antenes Gerunda a l'agost i s'ha hagut d'esperar fins ara per fer el canvi. De fet, els tècnics reconeixen que en alguns casos hi ha clients que s'han d'esperar perquè hi ha moltes peticions. Expliquen que donen prioritat a les comunitats de veïns perquè si es queden sense televisió hi ha més gent afectada.
Amer i Osor, sense problemes
j.m.SAmer i Osor van ser ahir els dos primers municipis de les comarques gironines afectats per la represa de la segona fase de l'apagada analògica. Aquesta es va produir sense problemes, tot i que en algunes parts de les poblacions continuaran rebent el senyal analògic a través del repetidor de Rocacorba, que encara no s'ha apagat. En el cas d'Amer, aquesta situació només afecta uns pocs veïns que viuen a la part més alta del poble. Quan al migdia es va fer l'apagada, la majoria de veïns ja feia dies que disposaven del sistema digital. «Només algun veí despistat va trucar a partir d'ahir al migdia», quan es va fer la desconnexió, segons explica l'alcalde d'Amer, Xavier Targa.
Al municipi d'Osor, la cosa és diferent i de moment només al nucli urbà es pot sintonitzar el senyal digital. Va ser el mateix Ajuntament el que va fer instal·lar fa temps una torre de comunicacions que ara ha estat utilitzada per a la nova modalitat de televisió. Als nuclis de les Mines d'Osor i de Sant Miquel del Ter no poden rebre encara el senyal digital i els televisors segueixen funcionant amb el repetidor de Rocacorba. L'alcalde, Isidre Font, va explicar ahir que ja s'ha fet arribar el cas a la Generalitat perquè solucioni aviat aquesta mancança.