El primer oli nou de la DOP Siurana es presenta a Reus
Avui s’inaugura la 21a edició de la fira, que reuneix divuit productors i proposa activitats de difusió i festives
Els trulls treballen a ple rendiment aquests dies de collita d’olives arbequines al territori de la DOP Siurana i ja poden presentar el primer oli de la nova temporada. Divuit productors ho faran plegats avui i demà a la 21a Fira de l’oli d’aquest distintiu de qualitat, que se celebra a la plaça de la Llibertat de Reus. El certamen complementa l’activitat econòmica amb diverses propostes per a tots els públics, algunes amb l’objectiu de difondre la cultura de l’oli, com tastos guiats i tallers, altres de més festives i també amb concursos que n’incentiven la compra. És el cas de les butlletes que s’entregaran per l’adquisició de cinc litres d’oli per optar a premis com ara ampolles d’oli i de vermut, pans i coques, visites al Gaudí Centre i a l’Institut Pere Mata, àpats a restaurants o experiències oleoturístiques a molins d’oli de la DOP. La ciutat reforça l’esdeveniment amb ofertes als hotels, aparadors ambientats en la temàtica de l’oli, obsequis als mercats municipals amb un primer premi d’El teu pes en oli i activitats com la jornada tècnica L’oli d’oliva i la pedagogia dels bons hàbits alimentaris de dissabte a la Cambra de Comerç, organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, les visites guiades a l’exposició L’elixir daurat del Museu d’Art i Història o les degustacions d’oli nou al principi de l’àpat de setze restaurants de la ciutat.
A peu de fira
Les activitats a la fira començaran aquesta tarda amb un berenar de pa amb oli i xocolata per a la canalla, un taller infantil i l’espectacle de Titelles Vergés El cuiner Panxito. Demà al matí tindrà lloc l’acte que aplega més públic, l’esmorzar degustació de l’oli d’oliva verge extra nou DOP Siurana. Es preveuen 3.000 racions de pa artesà sucat amb tomàquet, embotit, avellanes i coca dolça. Durant tot el dia s’oferiran tallers i a la tarda tindrà lloc una nova proposta, un showcooking del xef Pep Nogué sobre Textures i cuina de l’oli d’oliva. La música d’Afterdark trio clourà el certamen.
La fira
Dies 17 i 18
www.reus.cat
Més tastets d’oli a les cooperatives
Les cooperatives, en col·laboració amb els ajuntaments dels seus municipis, comencen també la promoció directa dels seus olis. És el cas de Vilanova d’Escornalbou, que aquest diumenge celebrarà la seva Festa de l’Oli Nou. Les activitats començaran a les nou del mati amb l’esmorzar popular (tiquets 2 euros) i s’oferiran visites a l’antic molí d’oli. A la Pobla de Mafumet, la Festa de l’Oli Nou també serà aquest diumenge a la zona de les Moreres on, a partir de dos quarts de deu del matí, s’oferirà l’esmorzar popular, amb brases per torrar pa i coure-hi el tall (tiquets 3 euros). A la vora es podrà visitar un mercadet de segona mà.