Societat

Gastronomia

Roca presenta el projecte Terra Animada al Fòrum

El xef d’El Celler de Can Roca va explicar com ha incorporat fins a un centenar d’espècies vegetals comestibles en els seus plats

L’elecció d’Albert Mendiola com a cuiner de l’any i l’homenatge a Pere Tàpies, altres dels actes destacats

El xef d’El Celler de Can Roca, Joan Roca, va ser ahir el principal protagonista de la primera jornada del Fòrum Gastronòmic, que va arrencar amb una gran afluència de públic. En una lliçó magistral que va omplir la sala gran de l’Auditori de Girona, va presentar el projecte Terra Animada. Un projecte que va posar en marxa ara fa cinc anys per mitjà del botànic Evarist March, que forma part de l’equip del prestigiós restaurant, i que ha tingut com a objectiu buscar per entre tots els recursos naturals del territori català aquelles espècies vegetals que són comestibles. “Tal com deia Josep Pla, la cuina és el paisatge a la cassola”, va recordar Roca mentre presentava la iniciativa. A través d’aquest projecte, ja s’han provat 400 espècies, un centenar de les quals s’han incorporat als plats que se serveixen a El Celler al llarg de l’any. “Es tracta d’apropar el que tenim a l’abast i portar-ho a un espai innovador i de creació”, hi va afegir el cuiner gironí. Davant d’un públic àvid de sorpreses culinàries, Roca va fer una demostració d’un seguit de plats que justament incorporen algunes de les herbes, plantes, flors i arrels que formen part de l’entorn més proper. Un plat de tardor acompanyat d’un encens que desprèn l’olor de fulles cremades de plàtans de la Devesa, “tal com es feia anys enrere just abans de les Fires de Girona”, segons va recordar Roca, va ser fortament ovacionat pel públic.

En declaracions a l’ACN, Roca va destacar la “bona feina” que fa el Fòrum per mantenir la “capitalitat gastronòmica” de Girona. “La realitat és que està plenament consolidat i això és un gran símptoma per als professionals que estem en aquest sector”, va ressaltar.

Va ser una primera jornada completa, que va començar de bon matí amb demostracions de La nova cuina de Girona a través de cuiners com ara Pere Planagumà (Rom de Roses), Xavier Franco (Les Magnòlies d’Arbúcies), els joves emprenedors Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Compartir de Cadaqués) i Joan Carles Sánchez (Es Portal de Pals). Tots ells van elaborar plats partint de la cuina tradicional però amb una mirada posada en l’avantguarda i que té molt en compte els productes de proximitat (com ara les angules del riu del Ter i l’arròs de pals) i de temporada (bolets i carxofes). Molt d’acord amb l’eix temàtic del Fòrum d’aquest any: la gastronomia sostenible i la diversitat culinària.

A primera hora de la tarda, es va conèixer el nom del Cuiner de l’Any 2017. Un guardó que va recaure en Albert Mendiola, del restaurant La Marimorena de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Van quedar finalistes Àlvar Ayuso (Alvart de l’Escala), Ariadna Julián (Monvínic de Barcelona) Kaya Jacobs (Tossal Gros, Prenafeta) i Sergi Roca (Equilibri de Navata).

Després d’una suggeridora desfilada d’una parella vestida amb ornaments fets amb xocolata, dissenyats per Teresa Mo, va tenir lloc el moment emotiu de la jornada amb un sentit homenatge al cantautor, gastrònom i locutor de ràdio Pere Tàpies (Vilanova i la Geltrú, 1946– Sant Pere de Ribes, 2017). El conductor de l’homenatge, en què van prendre part Joan Roca, Pep Nogué i Pep Palau, va ser el popular periodista Ricard Ustrell. Va ser un acte informal en què els amics de Tàpies van relatar com l’havien conegut i els records que tenien d’ell. “És possible que a Tàpies no li agradés l’acte d’avui perquè no era persona de voler acaparar l’atenció. No era pretenciós, era una personal molt senzilla però gens simple”, va dir Ustrell. Roca, Nogué i Palau van destacar el paper que va jugar Tàpies a l’hora de democratitzar la cuina catalana i d’impulsar-la en un moment, els anys noranta, en què no tenia el valor que té actualment. L’acte va acabar amb un brindis per la vida amb la seva companya Maite Nolla.

El Fòrum Gastronòmic, que fins demà situa la ciutat de Girona en l’epicentre de la gastronomia, disposa en aquesta edició d’un 30% més de superfície, reuneix més de 250 empreses del sector, que hi porten les últimes novetats, i els cuiners més reconeguts del moment. El territori convidat aquest any és la regió portuguesa de Tâmega e Sousa, que disposa d’un estand on es duen a terme diverses activitats, com ara degustacions de l’anomenat vinho verde.

L’any passat, el Fòrum va congregar més de 24.000 persones, entre ponents, expositors i visitants professionals.

Decàleg de Cafès Cornella sobre els cafès exprés

Cafès Cornellà aprofita el Fòrum per presentar el nou concepte de decoding coffe, que desxifra tot el procés del cafè perquè el professional barista i l’establiment el puguin treballar adequadament i el consumidor final el prengui amb coneixement. Conté un decàleg que permet identificar de manera bàsica la qualitat del cafè exprés en una cafeteria. El text recull deu punts a tenir en compte, des de la tassa on se serveix fins a l’aspecte visual, l’aroma i el gust. Tot plegat per aclarir falsos mites sobre una beguda que es consumeix en moltes ocasions diverses vegades al dia i esdevé un dels productes més rendibles per a l’establiment. A més, Cafès Cornellà ha llançat en primícia al saló gastronòmic la nova gamma d’infusions anomenada Passion Tea. Disposa d’una gamma d’11 varietats de tes –blancs, verds, vermells i negres– i 7 varietats de tisana.

El xef de Peralada, amb Damm

La degustació de cerveses que es podia fer a l’estand d’Estrella Damm va estar acompanyada de la proposta gastronòmica de Xavier Sagristà, el xef del restaurant del Castell de Peralada. D’entre les diferents cerveses que ofereix actualment Damm destaca la Malquerida, la primera cervesa pensada per acompanyar elaboracions inspirades en la cuina llatina. Destaca pel seu color rosat i un gust suau. Es tracta d’una creació de Damm, Ferran Adrià, Albert Adrià i el seu equip. Aquest estand es va convertir en el punt de trobada per als convidats dels diferents actes que es van celebrar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.