Demanen que la retirada de tutela es faci amb un jutge
Una entitat que aplega 400 famílies afectades a Catalunya acusa Atenció a la Infància d’actuar de manera abusiva
La Dgaia afirma que, en el 99% de casos recorreguts, la Justícia li dona la raó
Pares i mares als quals l’administració els ha tret la tutela de fills o filles consideren que estan en situació d’indefensió perquè no tenen mitjans per defensar-se i, en definitiva, no poden demostrar que tenen capacitat per fer-se’n càrrec. A través d’Aprodeme (Associació per a la Defensa del Menor), una associació que aplega unes 400 famílies de Catalunya i el doble a tot l’Estat, van presentar ahir una denúncia col·lectiva a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i també han fet arribar una queixa al Parlament Europeu i al Síndic de Greuges.
Proposen que hi hagi un canvi de sistema: que la retirada no la decideixi un tècnic de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), sinó que sigui un jutge “especialista i imparcial” qui també hi intervingui per avaluar si s’ha d’aplicar alguna mesura per protegir la criatura. “Amb l’excusa de la protecció dels menors sovint s’acaba trencant una família, perquè se separa la criatura del seu entorn i això no la beneficia”, va explicar ahir el president d’Aprodeme, Francisco Cárdenas.
Fonts de la Dgaia van indicar ahir a la tarda que no havien rebut la denúncia col·lectiva de l’associació de famílies i van negar que les retirades d’infants es facin amb arbitrarietat. Les mateixes fonts van recordar que en les propostes d’intervenció actuen diferents equips abans de prendre una decisió final per valorar tant els arguments tècnics com les garanties jurídiques: l’EAIA (Equip d’atenció a la infància i l’adolescència del territori), Seaia (Servei especialitzat d’atenció a la infància) i l’EFI (Equip funcional d’infància) on entre altres professionals hi ha un jurista.
Atenció a la Infància també assegura que les famílies estan informades de les decisions que es van prenent i, respecte als casos judicialitzats, explica que en el 99% d’ocasions el jutge ha resolt a favor de la Dgaia.
Aprodeme, en canvi, exposa en la denúncia col·lectiva que les retirades immediates dels menors deixen en situació de desemparament les famílies. Es queixen de falta d’informació i que els temps de recurs són molt llargs. “Es confon risc amb desemparament”, indiquen, segons l’experiència de diferents famílies, i hi afegeixen que, si bé l’actuació podria ser correcta com a mesura preventiva, s’acaba anant més enllà fins al punt que s’arriba a generar “dolor i patiment innecessari”.
LA XIFRA
Casos que s’eternitzen
Un dels problemes que plantegen les famílies afectades és que en els casos que el jutge acaba donant la raó als pares és complicat recuperar la vida normal amb el menor perquè “ja ha passat molt de temps fora del nucli familiar biològic” per estar en un centre o amb una altra família. Interpreten, així, que fins i tot la justícia acaba sent “inoperativa”, perquè hi ha un dany irreparable en la relació entre els pares i la criatura.
Des d’Aprodeme s’aconsella les famílies que es trobin amb una retirada pel sistema de protecció de menors que, si poden, actuïn des del primer moment amb un advocat i presentin un recurs a l’administració. L’experiència entre els seus associats, diuen, mostra que és l’única manera de retallar terminis.