Societat

castells

balanç

Es manté l’excel·lència

Les gran colles clouen l’any amb tots els grans castells de la gamma extra assolits

El 2017 acaba amb actuacions memorables, tot i que la situació política ha condicionat el final del curs

Ha estat un molt gran any casteller, el 2017. S’han assolit tots els reis de la gamma extra i s’han viscut diades memorables, com Sant Fèlix, Santa Tecla, Santa Úrsula o Tots Sants. S’han assolit un nombre similar de grans castells, tot i que s’han suspès un parell de les grans actuacions de la tardor. Tot plegat, amb un final de campanya condicionat per la situació política. En rigor, poca cosa més es pot demanar.

Vilafranca i Vella

Intensíssims des del primer dia, els Castellers de Vilafranca són els que han fet més castells de gamma extra i els únics que han descarregat el 3 de 10 (l’Arboç, Sant Fèlix i Tots Sants), el 3 de 9 amb l’agulla i el 3 de 8 per sota. Que el 4 de 9 net només l’hagin carregat i que fallessin en el 4 de 10 simplement demostra que no són infal·libles. Els verds van arribar a Tots Sants amb massa caigudes acumulades, però van ser capaços de repetir-hi la mateixa actuació de Sant Fèlix (la millor del seu historial), amb torre de 8 neta, 3 de 10, 3 de 9 amb l’agulla i pilar de 8 descarregats. La Colla Vella va fer llenya amb un 3 de 10 molt prematur per Sant Joan, però se’n va refer trobant en el 5 de 9, el seu castell bandera. Tot i que en alguns moments ha semblat tenir dubtes, el cert és que la Vella ha sabut mantenir sempre la tensió alta. Ha estat l’única que ha descarregat el 4 de 9 net i el 4 de 10 (per convertir Reus en plaça de 10) i en els grans moments ha donat la talla. Així, per Santa Úrsula va firmar una actuació fabulosa, amb 2 de 8 net i 4 de 10 carregats, més 4 de 9 net descarregat i el pilar de 8.

Jove i Joves

La Jove Xiquets de Tarragona ha sabut llegir molt bé el calendari, responent molt bé a cada nova exigència que se li presentava. Amb el 5 de 9 com a perla de la corona, la Jove s’ha fet seus el 2 de 9 i el pilar de 8, ha carregat el 3 de 9 amb l’agulla i ha tingut els moments estel·lars en carregar el 3 de 10 (1r diumenge de Santa Tecla) i el seu primer 4 de 9 net (el Vendrell), el segon rei que afegeix al palmarès. Per a la Colla Joves Xiquets de Valls, el 2 de 8 net ha suposat un salt qualitatiu i una injecció d’autoestima potent. El va carregar per Sant Fèlix i en pocs dies de marge el va descarregar a Valls (10/09), i va repetir la gesta al Vendrell.

La Joves també s’ha apuntat el 2 de 9 i el pilar de 8, però per Santa Úrsula va fallar en l’escomesa sobre el 3 de 9 amb el pilar.

Minyons

Després d’una festa major de Terrassa impactant, amb 3 de 10 i 5 de 9 (en la vigília) carregats, més 2 de 9 i pilar de 8 descarregats, la caiguda del 3 de 10 per Sant Fèlix va deixar tocats els Minyons de Terrassa, per als quals el segon tram de curs ha estat ple d’entrebancs. En l’última actuació, la de la seva diada, la colla va tornar a carregar el 3 de 10, però va haver de descartar el 2 de 8 net, que també duia en cartera per la caiguda del primer castell.

Mataró i Sants

Els Capgrossos de Mataró han consolidat els galons de gamma extra amb el 5 de 9 i el 2 de 9 descarregats en tres i en cinc ocasions, respectivament. I totes han estat demostracions del mètode Capgrossos, que es basa a prioritzar la posició a la velocitat. Mataró també ha carregat el pilar de 8. Tanquen la relació de les colles de gamma extra del 2017 els Castellers de Sants els quals, obligats a renovar troncs, han sabut picar pedra i culminar la bona feina amb el premi gros del 2 de 9 descarregat, que els manté entre les colles més grans, una temporada més.

LES XIFRES

15
colles han fet castells de 9. Són colla de 9 els Marrecs de Salt i els de Sant Cugat.
2
actuacions entre les grans diades es van suspendre pels atemptats: Sant Magí i Nova Atenes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia