Societat

ENOTURISME DE MUNTANYA

Els Pirineus catalans, servits en una copa de vi

A la muntanya es conrea la vinya tant en una vall interior com a la vora del mar

Els Pirineus de Catalunya compten amb les denominacions d’origen Costers del Segre i Empordà

Les vinyes entapissen Catalunya d’extrem a extrem del país, de nord a sud, entre la mar Mediterrània i els Pirineus. Amb dotze denominacions d’origen de vi i cava, més de 300 cellers visitables i el reconeixement que els seus vins es troben entre els millors del món, l’enoturisme a Catalunya ofereix un ampli ventall de possibilitats per gaudir de la cultura vinícola.

Els cellers dels Pirineus catalans, a través dels seus vins, els de la Denominació d’Origen Costers del Segre –amb vins d’alta muntanya– i els de la Denominació d’Origen Empordà –amb els vins de tramuntana– us proposen quatre experiències per gaudir del vi elaborat als nostres Pirineus.

Les vinyes del Pallars són singulars

Redacció

El celler Castell d’Encús es troba situat a gairebé 1.000 metres d’altitud, a tocar de dos llocs especials: el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici . Us proposem una visita enoturística completa i singular. Passejant per les vinyes del castell descobrireu que elaboren el vi en trulls de fermentació, que el segle XII van ser esculpits a la roca per monjos hospitalers.

Visitareu l’ermita romànica, restaurada pel celler després d’un llarg oblit; i el castell, punt de vigilància fa 900 anys dels monjos que anaven a les croades.

A l’hora del tast, el celler fuig de convencionalismes: amb la copa a la mà us fan baixar al celler per tastar el vi i assaborir-ne el procés directament de les tines i les bótes on està reposant.

A Castell d’Encús treballen amb molta cura. La verema la fan manualment i en petites caixes de deuquilos perquè no s’espatlli el raïm, que procedeix exclusivament de la finca.

Vins d’alta muntanya en antics terrenys de pastura

Les vinyes del Celler Batlliu creixen als vessants de Sort
Redacció

Als vessants de Sort creixen les vinyes del Celler Batlliu , en antics terrenys de pastura, envoltats de roures i lledoners, a prop del Parc Nacional d’Aigüestortes i de l’Estany de Sant Maurici . Elaboren els vins, que formen part de la Denominació d’Origen Costers del Segre , amb productes d’agricultura ecològica.

El celler ofereix visites guiades que inclouen, abans de fer el tast de vins, una excursió per la muntanya. El tast és un maridatge de vins i formatges, obsequiats per una formatgeria de la vila. Es barregen els sabors naturals de productes criats en alta muntanya.

Si us voleu quedar a dinar al celler disposen d’un ampli i acollidor edifici de pedra i fusta que fan servir de menjador. Hi podreu menjar carn a la brasa i, com diuen ells, “un tros de Pirineu posat en una ampolla de vi”.

Esmorzar de forquilla i ganivet al celler la Vinyeta

Redacció

A Mollet de Peralada , a l’Alt Empordà hi ha el recentment escollit millor celler de Catalunya 2017, és el celler La Vinyeta , que forma part de la Denominació d’Origen Empordà .

Els seus propietaris, en Josep i na Marta, us faran sentir com a casa, atès que creen un ambient molt càlid i acollidor. Per un moment us semblarà que el temps s’ha aturat per deixar-vos contemplar un paisatge imponent de vinyes i oliveres.

A La Vinyeta us oferiran un esmorzar a base d’embotits i patés tradicionals elaborats pels mateixos pares d’en Josep. Els formatges amb codony, que completen la taula, els fa la mare de na Marta. L’àpat l’arrodoneix l’oli i, lògicament, els vins de La Vinyeta.

En el transcurs de la visita guiada us explicaran la història del celler i podreu viure l’experiència de l’elaboració del vi i, sobretot, el podreu tastar. Imprescindible.

Els Aiguamolls de l’Empordà al ritme tranquil de la burricleta

Redacció

El celler Empordàlia , que forma part de la Denominació d’Origen Empordà , us fa una proposta molt interessant de la mà de l’empresa que explota la Burricleta . A dalt de la bicicleta elèctrica, sense cansar-vos, podreu visitar els Aiguamolls de l’Empordà .

La ruta comença al municipi de Pau , al celler i al molí, on s’explica com s’elabora el vi de la DO Empordà i el valuós oli de Pau. tot amanit amb una degustació de tres tapes típiques de la zona.

Un cop fet el mos, torneu a agafar les burricletes, per fer un passeig pel bell mig dels Aiguamolls. Vinyes i oliveres conformen un peculiar paisatge natural. Trobareu, per a la vostra sorpresa, una granja de búfals, i una més comuna, de cabres. El recorregut finalitza en un lloc especial: l’estany de Vilaür.

Per completar aquestes informacions sobre la relació dels Pirineus i el vi, podeu visitar aquest web .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.