Societat

La Conca d’Òdena vol tornar a ser terra de vins

Una associació de petits productors treballa per recuperar el cultiu de la vinya a l’entorn d’Igualada

La producció vinícola havia estat molt important a la zona fins a principi del segle XX

La zona central de la comarca de l’Anoia, coneguda com la Conca d’Òdena, havia estat una regió vinícola “tan important com el Penedès i el Bages”, com explica Pep Llobet, president de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena. Les vinyes ocupaven llocs avui sense cap ús agrícola, com ara els costers que limiten la vall, i fins i tot la vil·la romana de l’Espelt ja tenia una premsa per fer vi en el segle IV. Però, des de principi del segle XX, la potent indústria igualadina i els seus sous van acabar sent una opció més atractiva i estable que la pagesia.

La iniciativa d’una vintena de persones que feien vi per a autoconsum podria acabar fent de la Conca d’Òdena novament un territori de vins. Ja fa alguns anys que aquests anoiencs es troben regularment i degusten els vins que elaboren, una afició que creix i que ja suma una quarantena de persones al voltant de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena.

Recuperació de la vinya

El seu objectiu és “vinificar les vinyes, que se’n faci vi i fomentar la viticultura i vinicultura”, segons Llobet, que reconeix que els esforços del col·lectiu són perquè “la part residual de viticultura que queda no es perdi”. El portaveu dels petits productors relata que “quan es fan grans, als pagesos els costa de fer anar una vinya i llavors les arrenquen i fan un camp de gra” i lamenta que hi hagi “municipis on s’ha perdut el cultiu de la vinya”. Per evitar-ho, alguns dels productors recuperen vinyes velles i, a canvi de cuidar-les, ofereixen als propietaris caixes amb els vins que surten del raïm de la finca.

La seva activitat inclou tastos i activitats divulgatives sobre la cultura del vi, tot i que els petits productors també han engegat el camí cap a una incipient comercialització. Han impulsat un celler a Copons a través de què ja han fet algunes collites aquest mateix any i han començat a donar a conèixer els seus vins a comerços i restauradors de la Conca d’Òdena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Expedienten una setantena de pisos turístics il·legals vinculats a màfies o xarxes organitzades a Barcelona

Barcelona
FIGUERES

L’Ajuntament intenta desencallar la reforma de la Sala Edison

FIGUERES
societat

Riner estrena Apiària, un nou espai museogràfic dedicat a les abelles

Riner
Medi Ambient

L’Ametlla i la Generalitat, enfrontats per un Pla Director Urbanístic

L’Ametlla de Mar
Societat

Ordenen el desallotjament d’un pàrquing de Reus per risc “imminent” de col·lapse

Reus
societat

Trenta famílies formaran part de la comunitat energètica del Museu Darder

banyoles
economia

El sistema per reduir les males olors de la planta de biometà de la Galera estarà plenament operatiu en dos o tres mesos

La Galera
comerç

La Copa Amèrica no condiciona gaire el comerç

Barcelona
societat

Unió de Pagesos demana anul·lar el concurs per al lloguer de les terres de Gallecs

Santa Perpètua de Mogoda