Societat

Societat

Denominació d’Origen Besalú

Aquest cap de setmana, la Fira de la Ratafia de Besalú ha complert 25 anys ben consolidada en el calendari d’aquests esdeveniments

A principi de la dècada del 1990, mossèn Joan Carreras i Pera, aleshores rector de Maià de Montcal i responsable del santuari de la Mare de Déu del Mont, estava fent una important tasca de recuperació de les tradicions rurals de la zona i difonia els seus coneixements entre els alumnes dels cursos de català que impartia. Un d’aquells costums de pagès que s’havien mig perdut era l’elaboració casolana de ratafia a partir de les herbes locals, entre què les de la muntanya del Mont. Va ser arran d’aquella renaixença que a Besalú se’ls va ocórrer organitzar un concurs de ratafies fetes a casa i envoltar-lo d’un petit mercat. Era la llavor de la Fira de la Ratafia de Besalú, que aquest cap de setmana ha complert ja 25 anys. La majoria d’esdeveniments d’aquest tipus tendeixen a créixer amb el pas del temps. No és aquest el cas. Volgudament, s’ha limitat la participació del concurs a veïns del poble i s’ha mirat que el mercat mantingués unes dimensions a escala humana. De concursants, n’hi sol haver entre 20 i 25, de venedors, una quinzena i de visitants, tants com vulguis, vinguts d’arreu del país.

La ratafia guanyadora d’aquesta 25a edició l’ha elaborada Francisco Márquez. Havia participat en moltes edicions anteriors, però mai no havia aconseguit endur-se el premi. La decisió la va prendre un jurat format pel periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós i una representació de licorers i regidors. Es veu que aquest cop la tria va ser més complicada, ja que, per primera vegada des del 1996, dues ratafies van obtenir els mateixos punts i va caldre un desempat. Pels volts de Sant Joan, de la ratafia d’en Francisco en faran una seixantena de litres i es posaran a la venda en la fira de l’any vinent. Precisament, un dels moments culminants de la trobada besaluenca és l’obertura del licor guanyador de l’any anterior. Expliquen al poble que sempre s’exhaureix. Des de fa un temps, també es convoca un concurs de dolços amb ratafia entre els ingredients. El premi d’aquest any va ser per a Remei Expósito.

Amb motiu del 25è aniversari, es va lliurar una medalla als licorers habituals de la fira i es va presentar un calendari amb dites inspirades en la ratafia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia