la contra
Al Japó estimen la rossa de Batet
La cervesa de les fires del fajol de Batet i del farro de la Vall de Bianya arriba al continent asiàtic
Si ho diuen els japonesos, n'haurem de fer cas, pel fet que estan considerats una de les societats més avançades del planeta. Per ells, el fajol és un element molt important de la seva alimentació i ho és des del punt de vista de la salut. La casualitat va voler que l'any passat un japonès a qui agrada molt la cervesa anés a petar a la Fira del Fajol de Batet de la Serra, a Olot, i hi va tastar la primera versió de la Keks, una cervesa de fajol creada pel gastrònom, divulgador gastronòmic i cuiner Pep Nogué. I se'n va enamorar, fins al punt que n'hi van haver de fer arribar 300 caixes per presentar-la a una fira del fajol que se celebra en un poblet del Japó, el nom del qual ara no ve al cas. La rossa de Batet es veu que va tenir èxit.
Animat pels restauradors del grup Cuina Volcànica, el lema del qual és el paisatge i els productes de la terra a la taula, i fins i tot pel Centre Superior d'Investigacions Científiques, en Pep Nogué investiga amb el fajol. També ho fa amb els altres aliments que defineixen la Cuina Volcànica. En el cas del fajol i també del farro –la farina de blat de moro–, però, ha creat amb èxit uns macarrons d'espelta i fajol i uns galets d'espelta i farro, que es presenten a la Fira del Farro de la Vall de Bianya i la Fira del Fajol de Batet, que se celebren els dos primers caps de setmana, respectivament. I és en aquest punt que l'intercanvi amb el Japó ha donat els seus fruits, perquè el dimarts 9 de febrer vindrà un cuiner japonès que està considerat el millor pastador de fajol del seu país i ensenyarà als cuiners del grup la seva tècnica.
No cal dir que a la Fira del Farro es podrà trobar també la versió definitiva de la Keks Blonde, la Bianyenca, la versió daurada de la cervesa de fajol, amb matisos de farro. A la Fira del Fajol de Batet, s'hi podrà comprar la Keks de fajol, que, segons va explicar ahir durant la presentació d'aquests productes Pep Nogué, té unes aromes exquisides de fajol i te oriental. L'etiqueta d'aquest any és un homenatge a un col·lectiu que celebra el trentè aniversari. El president de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa, Gerard Xifra, va insistir en la voluntat de treballar amb els productes autòctons i hi va afegir que, ara, amb la nova pasta, qui vulgui la podrà tenir fins i tot a casa i també al menú especial de la Fira del Fajol, en què també hi haurà uns panetons de fajol farcits de cabell d'àngel i un pastís d'homenatge al gegant de Batet, en Batoies, entre altres coses.