Societat

JOSEP GRABULOSA

METEORÒLEG AFICIONAT I MECÀNIC

“La prova de la ceba és màgia, però és d’eficàcia contrastada”

Des de l’any 1985 que cada vigília de cap d’any fa la prova de la ceba per fer la predicció del temps. S’ha fet tan popular que tot l’any ha de fer demostracions a periodistes i turistes.

El costumari de Joan Amades ja recull la prova de la ceba com un mètode tradicional que es fa la nit de Sant Silvestre i permet saber el temps que farà durant tot l’any. S’han de treure dotze clofolles d’una ceba, que representaran, cada una, els mesos de l’any; es posa una cullerada de sal a cadascuna i l’endemà es comprova si la sal s’ha liquat poc o molt, i així se sap si el mes serà plujós o sec. Però ningú pot negar que si la prova de la ceba s’ha popularitzat i ha guanyat adeptes a cabassats ha sigut gràcies a en Josep Grabulosa, en Pep de Can Puet de Santa Pau, mecànic i meteoròleg autodidacte, un home que cada dissabte, a través del programa Trenquem el cuc, comparteix amb els oients la seva saviesa sobre mecànica i sobre el temps.

De qui la va aprendre, la prova de la ceba?
A mi me la va ensenyar a fer en Rafael Pujolàs, i ell la sabia fer gràcies a la seva àvia, l’Antònia, la que representa un dels capgrossos (En Sidro i l’Antònia) de Santa Pau, una dona que era tota una enciclopèdia i que havia guardat el sistema de la ceba com una cosa top secret.
Així no ho va aprendre del seu avi, en Pau Claret, que era un pou de saviesa ben conegut i fins i tot inventor?
No. El meu avi no m’ho va explicar, i no sé si ell la sabia fer, la prova de la ceba. Hauré de repassar alguns manuscrits que encara guardo de l’avi Pau. La seva habilitat era curar la gent, era especialista en ossos, era carter, era inventor (va fabricar un giny per volar que no va acabar de funcionar), era mecànic (va ser el primer a anar en bicicleta), era rellotger i es cuidava de fer anar a l’hora el rellotge del campanar. Això sí que m’ho va ensenyar, i jo també ho vaig fer. Allà ja vaig aprendre la importància del temps, perquè les agulles les havíem de graduar en funció del fred que fes perquè anessin a l’hora exacta. Amb aquest sistema hi podia haver un petit desajust, però el rellotge tocava amb força precisió; en canvi, quan van posar el rellotge electrònic, la cosa va derivar cap a desastre.
Quant fa que al bar de Can Puet, on també hi ha l’estació meteorològica, fa la prova de la ceba? L’endevinen bé, el temps?
Des de l’any 1985 que la fem. Sí, sí; en un 60% s’endevina. L’any passat la ceba va dir que havien de caure 850 litres d’aigua i resulta que en van caure 854. Mira si vam filar prim. La ceba és màgia, però és d’una eficàcia provada.
A l’estació meteorològica de Can Puet hi han passat molts dels homes del temps professionals. No el veuen pas com una competència deslleial...?
Es pot dir que han vingut tots els homes i dones del temps de la televisió. I tots s’interessen moltíssim per com funciona la prova de la ceba, i ho respecten totalment.
La prova de la ceba deu ser, doncs, una bona promoció per a Santa Pau?
Molt i molt. Actualment, a part de fer la prova el dia del cap d’any, em faig un tip de fer exhibicions durant tot l’any per a grups de visitants que volen veure com es fa i aprendre a fer-la. I estic segur que l’he fet davant de les càmeres i els micròfons de la gran majoria de cadenes de televisió i de ràdio de tot l’Estat i per a tots els diaris i revistes.
La ceba és l’únic mètode de predicció del temps, o en té d’altres?
També hi ha la prova de Santa Llúcia. Nosaltres també la fem cada any i també l’encerta molt.
I aquesta, com funciona?
És una prova d’observació del temps que fa durant 12 dies a partir del 13 de desembre, que és el dia de Santa Llúcia. Cada dia representa, per ordre, els mesos de l’any següent. Així, si el dia de Santa Llúcia plou, el gener serà plujós.
Aquests sistemes són per a la predicció de tot l’any. No té cap sistema per saber el temps que farà a curt termini?
N’hi ha molts, d’aquests sistemes. Aquí, a l’estació de Can Puet, n’hem fet un recull, a partir de les aportacions de gent del poble, i tothom el pot consultar. Mira, senyals que marquen canvi de temps: si les pedres de dins les cases queden humides, si es veuen sortir escorpins, si surten els tòtils, si els forrellats no fan soroll, quan cau sutge de la xemeneia, si el gall canta de fosc abans de les dotze de la nit, quan surten bolets al femer, quan els mussols canten de dia... Si les mosques piquen al matí és senyal de pluja a la tarda, si la gent xerra més del compte...
Ha detectat algun d’aquests senyals que pugui vaticinar que ens arribi l’esperada i necessària pluja?
Ho pots comprovar tu mateixa aquí [fem l’entrevista al bar]. Mira quin esverament i quina xerrola que té avui la gent. Això és canvi de temps segur. Abans no acabi l’any han de caure uns 200 litres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Dos de cada tres catalanoparlants veuen en la llengua, identitat

barcelona
Educació

L’aturada lectiva concentra 83 obres als centres educatius de Barcelona

Barcelona
Societat

Reforç de la presència dels Mossos a l’aeroport del Prat amb una nova comissaria

Barcelona

Inauguren el primer sistema de bany autònom de l’Estat

palamós
Medi ambient

En funcionament prop de 4.000 plaques solars a la coberta dels tallers de l’L9/L10

Barcelona

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” durant l'estiu

girona
societat

Gran inici del 52è Concurs de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Josman

blanes
filipines

Decreten l’estat de calamitat per les inundacions a Manila

barcelona

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera