la contra

Te

Déu ens guardi el cafè

He mirat què en diu Coromines al Diccionari etimològic: «Déu ens guardi el cafè i ens salvi de snobs i d'aigueroles enervants o excitants.» Cosa que em recorda una advertència de Connolly als escriptors: «No escriviu mai sobre la vostra pipa.»

En diuen aprendre, però la paraula és excessiva. En el millor dels casos marxem havent après molt poc. Jo més aviat en diria experimentar. D'això sí que ens en fem un tip. Hem vingut aquí a ser els nostres propis conillets d'índies.

Per exemple, en el meu cas, en el terreny de l'experimentació química, els últims sis anys m'he dedicat a la pipa. En anys alternatius, fumant un any sí i l'altre no per constatar la meva resistència a l'addicció i també per no agafar un càncer que malbaratés recursos públics. Primer resultat de l'estudi: el tabac és distret, relaxant, matisat i agradable. Segon resultat de l'estudi: tot acaba avorrint. L'octubre passat ja tenia molt clar que el 2009 seria el meu últim any de pipa. El 2011 no fumaré.

Em pregunto si em passarà igual amb l'experiment químic emprès aquest any i basat en el te. Havia viscut quaranta anys sense saber res del te. Cap dels meus amics en pren, cap familiar. Beguda oriental, pensava, coses de l'imperi britànic, i arrufava el nas igual que Coromines. Hi sentia l'amargor i la repugnància que hi troben els nens. Aigueroles enervants. Però he persistit coratjosament en la investigació. He tastat totes les marques de la ruta del te en supermercats. Això m'ha donat un al·licient quan faig la tediosa compra setmanal. Cada supermercat té la seva secció de te i les seves marques. Te blanc, verd, vermell, negre. En sobres individuals d'una comoditat insuperable... La casa Lipton te'ls presenta en format piramidal, però ni així arriba a la sofisticació fonamentada de la casa Twinings, amb tes tan ben trobats com ara l'English Breakfast, seriós i impertèrrit, o a l'altre extrem la fantasia amb pinya tropical del Voyage African Tunda, o els esplèndids i cítrics Pu-Erh i Earl Grey.

Enfront del cafè té dues grans virtuts. La primera, que no demana sucre –l'afalagador característic dels nostres dies d'infant, que ja trobem a tot el menjar industrial, a les salsitxes, la salsa de tomàquet o el pa: tot se'ns edulcora sense pietat. La segona virtut és que té menys cafeïna. Pots prendre'n més tasses sense haver-te d'enfilar a la taula convertit en una cabra histèrica.

En temps de fred i de crisi, és un plaer barat. Al cor de l'hivern hi fumegen plats de caldo, bols de llet i rengleres de tasses de te. Poses un sobre d'Earl Grey –que era el nom d'un primer ministre anglès del XIX– a l'aigua que havia començat a bullir al microones. El sobre borbolleja un moment, com un refresc. T'esperes uns minuts. Fas les teves coses. L'aigua es va tenyint d'aranja. L'olor de bergamota impregna l'aire. La saliva puja. Finalment t'escalfes els dits, et cremes llengua, paladar i esòfag. Els pensaments corren per la boca diluïts a l'aigua, cremant-te la llengua de dalt a baix. L'aigua baixa per les canonades i omple els radiadors i ja pots treballar una mica més. Et dóna la benaurada alerta per no adormir-te en aquesta realitat pesada i lenta i amb cel de plom, i tornes a tenir l'experiència profundament didàctica de totes les drogues, de no saber si te les prens perquè t'agraden o si t'agraden perquè te les prens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Collistes de l’Aplec del Caragol, a punt per encetar la 43a edició

Lleida

La primera Nit de la Comunicació de la Selva reuneix més de 100 persones

caldes de malavella
Infraestructures

Quatre detinguts pel robatori de coure que va col·lapsar Rodalies el dia de les eleccions del 12-M

barcelona
societat

Clam per a la millora de la convivència a la Mariola de Lleida

Lleida
societat

Aprovat el pla de prevenció de drogues i addiccions

L’Hospitalet de Llobregat
ciutat del vaticà

El papa anuncia la canonització del primer ‘sant mil·lennista’

barcelona
el pasteral

Comitè d’implantació del pla d’emergència de Susqueda i el Pasteral

el pasteral
la jonquera

Portbou i la Vajol s’integren al consorci del Museu Memorial de l’Exili

LA JONQUERA
SOCIETAT

Un projecte preserva 70 varietats d’hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Sobirà

Sort