Societat

El premi Martí Gasull ja té finalistes

Catalunya Ràdio, els Cinemes Texas i l’escola La Masia es disputen el guardó

El guanyador s’escollirà per votació popular a través d’internet des d’ahir fins al 28 de gener

El jurat dels premis Martí Gasull i Roig, el guardó que concedeix anualment la Plataforma per la Llengua a persones o entitats que s’han distingit en la defensa i promoció del català, va fer públics ahir els tres finalistes de la cinquena edició del certamen. Es tracta de Catalunya Ràdio, els Cinemes Texas i l’escola La Masia, de l’Horta valenciana.

Els nou membres del jurat, que han fet una preselecció de les 539 candidatures que es van proposar al premi, han triat Catalunya Ràdio per haver “construït un espai català de comunicació” i un “imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d’oients diaris” amb diversos programes i haver “creat un llenguatge en català per a les retransmissions de futbol”. Els experts recorden, a més, que l’emissora ha estat atacada darrerament i se n’ha limitat la llibertat d’expressió arran de la declaració d’independència de Catalunya i del recurs presentat pel PP a la Junta Electoral dels comicis del 21-D.

Dels Cinemes Texas en destaquen l’excepcionalitat que suposa “projectar pel·lícules en català amb tota normalitat i amb un èxit de públic important” en un sector com l’audiovisual en què “la presència de la llengua catalana és clarament minoritzada”. Els cinemes Texas, que van obrir a Barcelona l’any 2014 a través del director Ventura Pons, programen reestrenes en versió original subtitulada en català o doblades al català i l’any passat van obrir les sales Alba Texas a València amb la mateixa filosofia que les de Barcelona.

El tercer candidat en disputa, l’escola La Masia, de Museros, a l’Horta Nord, s’ha guanyat un lloc entre els finalistes pel seu “compromís actiu amb la llengua catalana”. Fundada el 1968 amb el nom de Tramuntana, l’escola oferia una alternativa a l’educació franquista i, amb els anys, s’ha convertit en un referent educatiu i de defensa del valencià.

Un cop decidits els finalistes, el guanyador sortirà de la votació popular que es farà a través del web www.premimartigasull.cat des d’ahir fins al 28 de gener. En les quatre edicions anteriors hi va haver vencedors de diverses parts dels territoris de llengua catalana i de diferents perfils. Els primers a endur-se el premi, el 2014, van ser l’Assemblea de Docents de les Illes Balears. Els van succeir Escola Valenciana, Bon Breu - Esclat (que es va imposar en la tercera edició) i la Comunitat Sikh de Catalunya, que es va emportar el guardó l’any passat.

El premi Martí Gasull, en honor del fundador de la Plataforma per la Llengua, mort en accident a l’Himàlaia el setembre del 2012, es lliurarà el 5 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona i tindrà també un premi especial del jurat, de caràcter honorífic, a una persona que s’hagi distingit per la seva trajectòria en la difusió de la llengua. L’any passat, aquest reconeixement el va rebre Albert Jané i Riera impulsor de la revista infantil en català Cavall Fort.

LA XIFRA

5
edicions
amb la d’aquest any haurà tingut fins ara el premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia