Territori
La recuperació d’elements del patrimoni del Pla de l’Estany, en suspens
El grup de voluntaris que hi treballen des del 2014 aturen aquesta activitat en espera que els ajuntaments senyalitzin les construccions netejades
El Grup de Treball del Patrimoni del Pla de l’Estany ha decidit deixar en suspens les campanyes de neteja d’elements arquitectònics de la comarca, que feien des del 2014, perquè els ajuntaments implicats encara no han senyalitzat els darrers 15 indrets que han rescatat, contràriament al que s’havia pactat. En algun cas tampoc s’hi han realitzat les tasques de manteniment acordades entre les dues parts. Des del Grup de Treball s’assenyala que la seva feina no té sentit si posteriorment els consistoris no col·laboren.
Tot i que la responsabilitat del manteniment i la senyalització és dels ajuntaments, de coordinar-ho se’n cuida el Consell Comarcal. “Ells van a un ritme i les administracions anem a un altre”, va assenyalar ahir la consellera de Turisme, Joana Vilà, que va remarcar el fet que els recursos per instal·lar plafons informatius venen de la Generalitat i que encara no se sap quina serà l’aportació del govern. En principi, la senyalització dels 15 elements pendents no està en perill, però no es podrà fer a curt termini. Si se segueix la pauta aplicada en la primera tongada, corresponent als anys 2014 i 2015, d’entre les 15 construccions se’n seleccionaran 11 (una per cada municipi) per ser senyalitzades. La decisió última la prendran els ajuntaments.
Rentador de Porqueres
El cas que consideren més preocupant –ha assenyalar Carles Puncernau, del Grup de Treball– és el rentador de Santa Maria de Porqueres, netejat el 2016, però no perquè sigui més important que la resta d’elements, sinó perquè és el de més fàcil accés i queda més a la vista. L’alcalde, Francesc Castanyer, admet que tenen pendent la senyalització, però ahir va manifestar que no ho consideren una qüestió urgent i que no tenien previst posar-hi cartells de manera immediata.
LA XIFRA
Des de ponts fins a pous de glaç
Després d’una trentena de jornades per netejar, condicionar-ne l’entorn i fer petites reparacions en pous de glaç, fonts, ponts, rajoleries,... l’actuació del desembre a l’oratori de Sant Ferriol de Palol de Revardit haurà estat la darrera d’aquestes característiques del Grup de Treball. La seva activitat, però, no s’aturarà, ja que han decidit continuar, però a partir d’ara treballant en la recuperació de peces arquitectòniques menors, per a les quals no sigui necessari un manteniment posterior.