Societat

fira gastronòmica

Setze maneres diferents de degustar el fesol

En la fesolada, el gran atractiu de la Fira de Sant Antoni de Santa Pau, es preveu cuinar tres-cents quilos de fesols

Una de les grans festes de Sant Antoni arriba diumenge a Santa Pau, a la Garrotxa. La vila queda literalment farcida de parades d’artesans i de diverses activitats, com ara cercaviles, concerts i la tradicional benedicció dels animals. El plat fort de la diada arriba, però, a les 12 del migdia, amb l’esperada fesolada, que homenatja un dels productes més preuats de la zona, el fesol. Setze restaurants, del municipi, d’Olot, de Mieres i de la Vall d’en Bas, ofereixen diversos plats amb el llegum com a protagonista. Però cal espavilar-se, ja que de seguida la plaça queda plena –cada any se solen vendre al voltant de 2.500 tiquets i cuinar uns tres-cents quilos de fesols–. Trufa de xocolata blanca amb fesols, coca de matafaluga amb fesols, volcanets dolços de fesols, crema de fesols amb salsa americana, gambes i trompetes de la mort, patata farcida de fesols, amanida de fesols, civet de senglar amb fesols, fesols amb cloïsses i hummus o fesols amb botifarra esparracada, són algunes de les delícies que es podran tastar enguany. El preu del tiquet és de 6 euros i inclou 4 degustacions. Tanca el tastet el lliurament del Fesol d’Or 2018.

Quant a novetats, se’n presenten poques, ja que “la fira funciona, per això seguim la línia dels darrers anys”, comenta Josep Companys, alcalde de la població, que si el temps acompanya espera que passin per la fira unes 4.500 persones i un centenar de firaires. La fira del fajol de Batet (Olot), la castanya de Viladrau, el vermut Yzaguirre i els iogurts de La Fageda de Santa Pau són els productes convidats de la mostra d’aquest any, que s’enceta ja demà al vespre amb un concert i ball a càrrec de l’acordionista Zdzislaw Grygus, l’actuació del mag Sanyes i un tastet de farinetes i ratafia (www.santapau.cat).

Blancs, menuts i arrodonits

Els fesols de Santa Pau són blancs, menuts i arrodonits. Un gust molt suau els fa únics, gràcies principalment a la terra volcànica de la Garrotxa en què són cultivats. Malgrat la sequera de l’estiu i la sembra tardana de moltes parcel·les, la collita de fesols d’enguany ha estat similar a la de l’any passat, que va superar la vintena de tones. A més, fonts de la denominació d’origen protegida –els fesols tenen aquest reconeixement des del 2015– han informat que la qualitat dels fesols d’enguany serà bona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona
societat

Fan retirar una vuitantena de vehicles abandonats als carrers

girona

El Port de Barcelona inicia la licitació per a la construcció de tres molls i la nova terminal de ferris al Moll Adossat

Barcelona