JAVIER GONZÁLEZ
DIRECTOR DEL CITILAB
“La ciència i la tecnologia van avançant i ara cal innovació social”
L’enginyer Javier González (1974) dirigeix el Citilab de Cornellà, un laboratori ciutadà que vol democratitzar des del 2007 la innovació social i tecnològica i que atreu 10.000 usuaris a l’any
Què diferencia el Citilab d’un centre de formació?
El Citilab és un nou instrument que serveix per desenvolupar polítiques d’innovació i és un laboratori ciutadà, amb quatre elements que el defineixen: el coneixement, les persones, les idees i els projectes d’innovació. Aquí podem treballar amb la innovació tecnològica i la social: la intel·ligència artificial, els drons, la realitat virtual i augmentada, l’internet de les coses, l’smart city... El Citilab fa estimulació social: partim de les oportunitats que ofereix la tecnologia per apoderar les persones i que puguin idear projectes que poden esdevenir coses amb retorn econòmic. O senzillament, que aprenguin a innovar per millorar la nostra qualitat de vida.
Això com es materialitza?
El ciutadà pot venir a fer projectes com una maqueta d’una smart
city, i això ja l’estimula a treballar amb sensors, a percebre que la ciutat pot ser tecnificada i més sostenible. Aquest procés d’aprenentatge farà que el ciutadà sigui un actor vàlid per promoure una iniciativa des de baix cap a dalt.
És un projecte, doncs, que neix des de la base ciutadana?
Treballem amb una metodologia d’aprenentatge basada en un projecte. És clar que tenim recursos per formar la gent, si una persona mai ha programat li has d’oferir uns recursos perquè faci les primeres passes. Però el nostre objectiu és que la gent faci els seus projectes i pugui adquirir el coneixement d’una manera pràctica. Volem que facin invents.
Quin invent li ha cridat més l’atenció?
Fets per ciutadania, projectes com la maqueta de l’smart
city, que ha acabat formant part d’un circuit itinerant a centres educatius de Barcelona, o un petit robot que es movia i preguntava a la gent quines millores proposava. O una samarreta, com a exemple de l’internet de les coses,per predir el temps amb leds i una petita placa microcontroladora que mirava la predicció meteorològica a internet per predir el temps en dos dies. Oferim un lloc a les persones inquietes i les acompanyem en un procés d’innovació.
Aquests invents tenen una sortida comercial?
Sí, n’hi ha. Nosaltres tenim dos tipus de públic, el ciutadà del carrer i les empreses. Hem donat suport a projectes que han esdevingut històries d’èxit. Per exemple, la primera formació de drons que es va fer, fa quatre anys, es va fer aquí. O el cicle formatiu superior que oferim en realitat virtual i augmentada. Tenim dues empreses que han desenvolupat infraestructures tecnològiques perquè qualsevol municipi pugui tenir una xarxa d’internet de les coses desplegada amb una freqüència lliure per poder desenvolupar projectes com la samarreta que prediu el temps.
Quantes empreses tenen?
Tenim capacitat per a 21 empreses i en tenim 21. Hi ha empreses que han fet iniciatives en el camp de l’assetjament escolar per les xarxes socials, amb l’objectiu d’oferir un lloc a internet on la gent es pugui adreçar per dir que estan sent víctimes d’assetjament. Hi ha un mal ús de la tecnologia que requereix una resposta de la innovació. N’hi ha que treballen en la moneda social en un context econòmic on no hi ha recursos.
Tenen molts usuaris diferents?
És molt heterogeni. El Citilab ho toca tot, estem formant professors de primària i de secundària perquè modernitzin el seu projecte educatiu.
Què es pot fer a les escoles, des del punt de vista tecnològic?
Vam passar d’una etapa de formar alumnes a formar els professors. Alguna escola de Cornellà ja ha començat a treballar un projecte de forma troncal, no pas optativa, d’aproximació a la programació de robòtica perquè els nanos comencin a treballar el que seran oportunitats laborals de futur.
La robòtica és ara una activitat que està arrelant molt.
Sí, però nosaltres ja fa deu anys que hi treballem. Més enllà de la trajectòria educativa, laboral i personal volem que les persones puguin formar part d’una societat que serà diferent i a la qual tothom està convidat. Igual que la majoria d’enginyers els darrers 20 anys s’han dedicat a fer informatització de processos i innovacions molt industrials, ara estem en un moment on les grans innovacions seran socials, perquè és el que més falta.
Tenim una tecnologia poc humana?
Ens falta una cultura d’innovació compartida. Si hem d’innovar a les escoles o en uns sectors productius que ja no funcionen, o ens posem d’acord o és molt difícil. Per això el més important ara és la innovació social, perquè la ciència i la tecnologia ja van avançant i hi ha potències que es dediquen a això. El nostre objectiu és democratitzar la innovació perquè creiem que és una bandera a la qual ens podem agafar tots
.
L’’objectiu del Citilab és democratitzar la innovació
El lab serveix per desenvolupar polítiques d’innovació
Oferim un lloc als inquiets i els acompanyem en la innovació
Ens falta una cultura de la innovació compartida
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.