Fires
Una taca d’oli que s’estén per Espolla
La 22a Fira de l’Oli d’Espolla es clou amb un gran èxit de públic i més d’un centenar de parades
Dos dies amb un programa variat
La Fira de l’Oli d’Espolla va començar, ara fa més de dues dècades, com un punt d’intercanvi d’experiències entre professionals del sector. Aquest va ser l’embrió i ara, 22 edicions més tard, Espolla pot reivindicar l’encert d’aquesta iniciativa i el posterior èxit que ha tingut dirigir-ho cap a una fira. Aquesta mostra, que té com a pal de paller l’oli, s’ha convertit en un punt de trobada d’artesans, especialment vinculats amb tot allò relacionat amb l’alimentació. La fira d’aquest any, que es va cloure ahir a la tarda amb el ball d’oli –una de les novetats–, va ser novament un èxit de public. Més d’un centenar de parades s’estenien com una taca d’oli pel nucli d’Espolla. Però les parades només eren l’aparador, un de gran això sí, d’aquesta fira organitzada per l’Associació Cultural La Fraternal Espollenca i l’Ajuntament i el Celler Cooperatiu d’Espolla.
Han estat dos dies intensos. El primer, dissabte, coincidint amb festa de Sant Sebastià, patró de la Societat de Socors Mutus La Fraternal, i el segon diumenge, el dia oficial de la fira, que és quan es fa la inauguració. Amb tot, han estat dos dies que han tingut un programa amb més activitats que dòlmens té el municipi. Activitats com ara una visita al jardí de l’Albera i el taller de cuina El plaer de cuinar amb plantes silvestres, a càrrec de Cristina Viñas d’El Cau de les Marietes, una visita guiada al trull de la cooperativa, un taller d’iniciació al tast d’oli d’oliva verge a càrrec de Laura Masramon, una caminada per conèixer dólmens i art preromànic de l’Albera i el concurs de llançament de pinyols d’oliva. I, més enllà de la fira comercial, exposició i venda de planters, productes, eines i maquinària referents a l’oli i l’olivera, una fira d’artesans i elaboradors de productes de l’Albera, música en viu i teatre ho han complementat.