Societat
Una fira de Bianya amb recreacions del farro
S’hi podran tastar catorze propostes amb la farina de blat de moro de base
L’Ajuntament de la Vall de Bianya va decidir dedicar una fira al farro, a la farina de blat de moro, per no perdre la memòria d’un producte que havia estat molt important per al municipi ni de la vintena de molins fariners de la zona i la seva activitat. Ara, onze anys després, no només ha aconseguit fer perdurar aquesta memòria, sinó que ha fomentat la recuperació d’alguns d’aquests molins i, sobretot, ha tornat a convertir el farro en un producte gastronòmic estel·lar en molts dels restaurants de la zona i alguns de la Garrotxa.
La prova de tot això és el sopar de tastets de la fira, que es fa el primer cap de setmana de febrer, on els participants podran degustar fins a 14 interpretacions gastronòmiques d’aquest producte, creades pels restaurants i artesans del municipi. El preu és de 18 euros i cal fer la reserva telefonant a l’Ajuntament (972 29 09 33). En aquesta ocasió, a l’entrada es recolliran els 18 tiquets i, a dins de l’espai gastronòmic del centre cívic, tothom podrà degustar cada un dels tastets, un per tiquet.
L’artista Kim Domene ha fet un cartell reivindicatiu per a la Fira del Farro. Hi ha recreat un popular cartell de Revere Wistehuff adaptant-lo a les actuals protestes ciutadanes contra l’empresonament de membres del govern. Ha fet una bafarada on fa cridar a la protagonista: “El farro serà sempre de Bianya”, en una clara al·lusió al que cridaven els manifestants que defensaven les urnes l’1 d’octubre i a les mobilitzacions dels dies posteriors.