Societat

memòria històrica

Girona posarà llambordes en record de setze veïns deportats a camps nazis

S’instal·laran dilluns de la setmana vinent al matí i hi participarà l’ideòleg i dissenyador d’aquests elements per a la memòria, l’alemany Gunter Demnig

L’Ajuntament de Girona posarà al Jardí de la Infància setze llambordes en record de veïns de la ciutat dels quals es té constància que van ser deportats a camps d’extermini nazis. Són un tipus de llambordes que s’anomenen Stolpersteine, i que van ser dissenyades per l’artista alemany Gunter Demnig per recordar les víctimes del nazisme i conscienciar les persones joves de la importància que no es torni a repetir un episodi similar en la història.

L’acte se celebrarà dilluns vinent a les 11 h, i hi participarà, a més de l’alcaldessa, el creador de les llambordes. Demnig serà l’encarregat d’instal·lar-les. Les Stolpersteine són llambordes de deu centímetres quadrats fetes de formigó i cobertes d’una làmina de llautó on es grava el nom dels homenatjats. La primera instal·lació de llambordes Stolpersteine es va fer al barri de Kreuzberg, a Berlín, el 1996. Ja n’hi ha més de 60.000 en 21 països del món. Hi ha diverses ciutats catalanes que en tenen, però les de Girona seran les primeres de la demarcació. Les llambordes gironines estaran dedicades a: Josep Bartra Canet, Modesto Canet, Àngel Codina Martínez, Jose Dolovardes, Artur Gallego Sànchez, Joan Gasau Pou, Fidel Malla Franch, Francesc Massa, Josep Ribas Llinàs, Lluís Roca Sureda, Rafel Laborda Salazar, Gaietà Sànchez Tocalon, Jaume Soler Juanals, Gregori Verdaguer Dorca, Joan Vila Bataller i Eliseu Vidal Culubret. Durant setmanes, l’Ajuntament, a través del Museu d’Història de Girona, ha fet una recerca als arxius per localitzar informació sobre aquestes persones, el lloc on vivien i per trobar-ne familiars vius.

L’acte d’instal·lació de les Stolpersteine està promogut pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, i la iniciativa es du a terme arran d’una moció que va presentar el grup municipal d’ERC-MES, a l’oposició, durant el ple del maig de l’any passat, que va ser aprovada.

LA XIFRA

60.000
llambordes
Stolpersteine ja hi ha en 21 països del món. A Catalunya n’hi ha a cinc ciutats i se’n posaran a cinc més.

Escolars per la pau, a Girona i Figueres

Un total de dos mil escolars de Girona i Figueres participen aquest gener en el projecte Protagonistes per la pau per commemorar el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau. Les escoles han treballat la cultura de la pau, els drets humans i els seus valors, amb tallers i dinàmiques escolars i mitjançant la cerca d’informació sobre persones anònimes o conegudes, internacionals o locals, que han construït la pau des del seu dia a dia, demostrant el seu compromís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
societat

La CUP exigeix al govern que acabi amb les activitats il·legals a la Gola del Fluvià

sant pere pescador