Societat

VICENÇ VEGA

FUNDADOR DE SAITA DIVING, ENTITAT QUE VOL POSAR EL BUSSEIG A L’ABAST DE TOTHOM

“És important treure la part positiva dels barris més desafavorits”

Aconseguir que els joves de col·lectius desestructurats puguin accedir al busseig i mirar de convertir l’afició en oportunitat laboral és la finalitat de Saita Diving, fundada ara fa cinc anys

Proposen que el submarinisme sigui una eina d’integració social. Com s’aconsegueix?
La gent pensa en el submarinisme com a esport elitista i en part és cert, però aquí tenim el mar a prop i comptem amb instal·lacions adequades i personal disposat a trencar aquest estereotip. Per això vam pensar a fer un busseig minimalista per convertir-ho en una activitat més àgil i posar-ho a l’abast de col·lectius que, si no, no hi podrien accedir pel cost econòmic de l’activitat. Ja en fa cinc anys i estem treballant per aconseguir que pugui convertir-se en una sortida laboral. Els cursos de busseig per formar professionals són llargs i costosos, i volem detectar joves en risc d’exclusió social amb aptituds a sota de l’aigua, introduir-los en el món del busseig i encaminar-los cap a una sortida professional, i després tancar el cercle convertint-los en voluntaris de l’entitat perquè ajudin altres joves.
Tenen la seu a Sant Adrià, a tocar de la Mina, i han ofert el projecte a entitats del barri. Com ha estat l’experiència?
Els primers anys vam començar amb entitats socials de la Mina. Era com una obligació per a nosaltres i encara més per a mi, que m’hi he criat. Creiem que és important treure la part positiva dels barris més desafavorits.
Cada cop més entitats treballen per la Mina. Es nota?
Fa trenta anys la Mina era bastant diferent, hi havia una altra realitat social i econòmica. Estaven més abandonats per les administracions. S’ha de continuar treballant i posant recursos des de les administracions i des de les entitats que coneixem la realitat social. Això mateix ho apliquem per donar sortides, no només als joves de la Mina, sinó també d’altres barris desestructurats.
Com se li va acudir la idea de muntar Saita Diving?
Per les meves titulacions en el busseig, els amics i els familiars em demanaven cursos. Per poder-ho fer havia de complir uns requisits i muntar un club de busseig. Així ho vaig fer, i un cop amics i familiars van tenir les titulacions, vam decidir aprofitar que el club ja estava registrat per dedicar un temps cada any a oferir els serveis a persones que no poden accedir a aquest esport. Teníem el material, les titulacions tècniques, els permisos administratius i una desena de voluntaris.
I com ho fan per obtenir els recursos necessaris?
Necessitem un material com ara ampolles d’aire i reguladors que han d’estar revisats i en perfecte estat. Ens hem nodrit de donacions d’amics i ara hem engegat una campanya de recollida de material. També fem activitats com ara una desfilada de moda submarina que coincidirà amb el nostre cinquè aniversari, el 23 de febrer.
Col·laboren en un ral·li solidari al Marroc. Què hi té a veure, amb el submarinisme?
Un dels equips que participen en el ral·li Uniraid, que porta material solidari a poblets del desert al Marroc, es va posar en contacte amb nosaltres perquè volien unes bombones de busseig per poder inflar les rodes en cas que punxessin. Els vam assessorar tècnicament i ens van fer patrocinadors de l’equip. És una manera de donar visibilitat a la nostra entitat.
L’any passat van participar en la primera jornada Busseig en Igualtat. El submarinisme és encara cosa d’homes?
En el nostre cas som una entitat paritària, però encara queda camí per recórrer. De fet, la majoria de casals de joves que han participat en l’activitat de busseig són meitat i meitat, i el nostre projecte social inclou potenciar la igualtat.
La vessant mediambiental també és important?
Sí, el busseig és una activitat respectuosa amb el fons marí i nosaltres volem treballar per preservar el litoral de Sant Adrià i el seu entorn.
En quin estat es troba?
Ha estat maltractat durant dècades a causa de la concentració industrial. La indústria ho abocava tot al mar i ara la situació és complexa.
El projecte de creació d’un parc d’esculls artificials a l’espai on hi havia els pantalans de les Tres Xemeneies ajudarà?
Per nosaltres és genial. Sempre havíem demanat una cosa així i creiem que serà molt positiu, perquè la vida submarina, quan li deixes espais, s’obre camí i es va recuperant. El Consorci del Besòs és conscient de la importància de la recuperació biològica del fons. Ens agradaria que es fes més i es posessin més biòtops.
Després de cinc any d’activitats, com veuen el futur?
Som ambiciosos. Quan el parc d’esculls de Sant Adrià estigui funcionant tindrà un gran potencial per mostrar-lo a escoles i casals d’estiu i fer feina en l’àmbit de la conscienciació ambiental. Que els joves vegin la realitat del fons, ens ajuda a formar ciutadans conscienciats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.