Societat

JOAN SOLER

CLARETIÀ. FUNDADOR DE L’ASSOCIACIÓ ARAGUAIA AMICS DEL BISBE PERE CASALDÀLIGA

“Es va negar a visitar Roma si el Vaticà no canviava”

“El bisbe Pere està com un home de 90 anys, molt treballat i molt desgastat per la lluita que ha portat tota la vida, la tensió constant”

“Després de la publicació de la seva primera carta pastoral, on va parlar d’una Església en lluita amb el latifundi a l’Amazònia, va tenir clar que si sortia del Brasil no el tornarien a deixar entrar”

Deixeble
“Vaig conèixer en Pere l’any 1962-1963. Jo tenia 14-15 anys i a ell el van posar de responsable dels seminaristes. Ja transmetia una experiència de molta llibertat. Ell sempre ha sigut un home molt lliure i, a més, sempre diu que quan es mori si algun nom se li ha de posar és el de Pere Llibertat. Això ens ho transmetia a nosaltres, cosa molt interessant per a uns adolescents. Al seminari d’aquella època, molt tancat, va ser una revelació trobar-se un home que vivia profundament la seva fe però al mateix temps amb una gran capacitat de llibertat, de creativitat.”
El 1976 van matar el pare João Bosco Penido Burnier, a qui van confondre amb en Pere

Avui el bisbe Pere Casaldàliga fa 90 anys. El claretià Joan Soler, fundador de l’Associació Araguaia Amics del Bisbe Pere Casaldàliga, amic i deixeble, ens parla d’ell i de les seves causes.

El bisbe Casaldàliga està molt malalt. Com es troba?
Fa un temps encara parlava del Parkinson, que ja fa molts anys que el té, com del “germà Parkinson”. Des de fa uns tres anys parla del Parkinson grileiro; els grileiros són lladres i ell sent que el Parkinson li està robant la vida, precisament perquè li ha tret autonomia, en aquests moments li dificulta molt la parla, quan ell és un home de comunicació; li dificulta la mobilitat, la lectura, escriure. Les felicitacions que rebrà pel seu aniversari difícilment les podrà escoltar si li truquen i tampoc les podrà llegir. Les hi llegiran, però. Està com un home de 90 anys, molt treballat i molt desgastat per la lluita que ha portat tota la vida, la tensió constant.
Han organitzat aquest vespre a l’església del Pi de Barcelona un homenatge al bisbe.
En Carles Cases interpretarà, amb Jordi Farrés, Núria Cols i Pau Lligades, la suite Araguaia, que va compondre després de visitar-lo al Mato Grosso, i també tocaran espirituals negres. Hi haurà intervencions d’algunes persones que han estat allà amb en Pere i coneixen la situació i d’alguns amics seus, entre altres en Francesc Escribano, que va escriure Descalç sobre la terra vermella, on s’explica la seva vida; Maritxu Ayuso, també de l’Associació Araguaia, i que visita amb freqüència en Pere. A la llibreria Claret, a més, s’hi ha inaugurat una exposició.
Seguidor de la teologia de l’alliberament, ha denunciat l’explotació dels indígenes i de la terra per part del poder.
Gràcies a la lluita d’en Pere i el seu equip i dels mateixos petits camperols, dels pagesos i dels indígenes, la situació que es viu a la zona del Mato Grosso és diferent de la d’altres zones semblants del Brasil. S’hi han mantingut alguns dels drets defensats i pels quals s’ha lluitat. Però després d’aquest darrer cop d’estat de mà blanca amb el Temer i tota aquesta colla, que són terribles, la lluita ha de continuar més que mai perquè la situació ha empitjorat. S’està anant enrere en relació amb molts passos i guanys que s’havien aconseguit al llarg dels anys.
Va marxar al Brasil el 1968 a fundar una missió claretiana i no ha tornat més a Catalunya.
Molt senzill. Ell diu: “Nosaltres hem triat l’opció de viure com la gent d’aquí, de São Félix, ara el nostre poble, el nostre país. Els petit camperols, les famílies que estan vivint aquí, no tenen possibilitats econòmiques per viatjar al primer món. Nosaltres tampoc. Ja sabem que ens ho poden pagar..., però els diners que ens arriben són per fer el treball amb la comunitat, no són per viatjar.” Això ho va tenir molt clar quan va començar tot el conflicte, després de la publicació de la seva primera carta pastoral, Una Església de l’Amazònia en conflicte amb el latifundi, on feia una sèrie de denúncies, i amb tot el que va comportar va tenir clar que si sortia del Brasil no el tornarien a deixar entrar. No va tornar ni per la mort de la seva mare.
Van estar a punt d’expulsar-lo.
Abans de Joan Pau II hi va haver un moment que semblava que el govern brasiler el volia expulsar del país, però aleshores hi va haver una intervenció de Pau VI, que va dir: “Tocar el Pere Casaldàliga és tocar el papa.” A partir d’aquí tant l’Església conservadora del Brasil com el govern el van deixar estar.
Joan Pau II, amb un pontificat de 27 anys, no volia la teologia de l’alliberament. Com van ser aquells anys per al bisbe i per als capellans que es van posar al costat dels indígenes?
Joan Pau II no entenia res des de la seva Polònia comunista i excomunista i tot el que ell havia viscut. No sé si va fer gaires esforços per entendre la teologia de l’alliberament... En Pere es va negar a fer les visites pastorals que han de fer els bisbes cada cinc anys; va fer un parell de cartes obertes al papa dient-li que ell no anava a Roma de visita pastoral perquè va dir que creia que el Vaticà s’havia de reformar, perquè a l’Església hi ha moltes coses que s’han de canviar... Les cartes les feia també com a cartes obertes. Fins i tot va fer un poema, Deja la curia, Pedro... Ves-te’n del Vaticà, deia, i desmantella tot aquest tinglado.... Diria que allò ara es va complint amb el papa Francesc.
Va témer per la seva vida?
Sí. Ja abans de l’època de Joan Pau II ja va tenir alguna amenaça molt clara que el volien matar; van enviar pistolers dues o tres vegades. Això ha continuat..., i fa cinc o sis anys va haver-hi un altre intent d’assassinar-lo i per això va haver de marxar de São Félix unes setmanes. Una cosa que li ha pesat sempre va ser l’experiència de viure el 1976 l’assassinat del pare João Bosco Penido Burnier, a qui van confondre amb ell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Tarragona preveu que la ZBE no es posi en marxa fins el gener del 2026

Tarragona

Instal·len amb grues el viaducte del nou Portal Sud des de la C-58

SABADELL
administracions

Reus amplia la plantilla de la Guàrdia Urbana amb 11 agents

REUS

Els centres cívics programen més de 660 activitats durant el curs 24-25

GIRONA
societat

La Sindicatura de Greuges de Barcelona demana implementar un Respir Plus per a menors de 60 anys

Barcelona

Palafrugell insta a la ciutadania i visitants que respectin l’espai públic

PALAFRUGELL

Primeres instal·lacions solars municipals, en marxa

CASSÀ DE LA SELVA
Societat

Prop de 12.000 trucades preventives per la calor en dos mesos a Barcelona

Barcelona

Foment de l’adopció d’animals amb un vídeo abans de cada sessió al Cinema Catalunya de Terrassa

TERRASSA